Anskaffelsespriser til Tysvær og Oslo; klar beskjed til topplederne om innkjøp

Anbud365: Anskaffelsespriser til Tysvær og Oslo; klar beskjed til topplederne om innkjøpAnskaffelsesprisen for digitalisering og god styring gikk i år til Tysvær kommune. Disse mottok prisen, fra venstre: Faglig koordinator pleie og omsorg: Hilde Skomedal Rasmussen, innkjøpsleder Anne Dagsland og fungerende rådmann Tor Leif Helgesen. Prisen er et litografi av Alf C. Hvaring.

Skriv ut artikkelen

Tysvær kommune i Rogaland og Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune kapret årets to utgaver av Anskaffelsesprisen. Vinnerne ble offentliggjort og hyllet på Anskaffelseskonferanse i Oslo i dag. Her var det dessuten stort fokus på toppledernes rolle. Engasjerte og tydelige ledere er viktig, har man slått fast ved Universitetet i Oslo. Tre toppledere sto frem på konferansen og fremhevet at toppledelsen må stå bak og være tett på anskaffelsesområdet.

Nærmere 900 var påmeldt til Anskaffelseskonferansen i år. Det er rekordoppslutning – som seg hør og bør når konferansen har tiårs -jubileum.

Et av de mange temaene og poengene som ble de mange tilhørerne til del, var ledernes rolle. Ikke første gangen, men på scenen sto denne gangen skattedirektør Hans Christian Holte, universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, Universitetet i Oslo (UiO), og finansbyråd Dag Inge Ulstein, Bergen kommune. Det er viktig at toppledelsen står bak, er tett på de operative og strategiske anskaffelsesmiljøene, var deres fellesbudskap. Holte poengterte at en leder må være tett nok på til å kunne beslutte, under forutsetning at han får underlag fra innkjøpermiljøet og at de gjør jobben i samarbeide med virksomhetens fagavdelinger.

Engasjerte og tydelige ledere

Universitetsdirektør Bjørneboe trakk frem et sitat fra «Prinsipper for arbeid med anskaffelser ved UiO, 2017-2021»: Engasjerte og tydelige ledere er en viktig forutsetning for etterrettelige, verdiskapende og profesjonelle anskaffelser som skal bidra til verdiskaping. UiO som årlig kjøper for 2,6 mrd, har de siste fem årene spart 132 millioner. Det er fem suksesskriterier: Ledelsesforankring og gode styringsdokumenter, profesjonalisering, spesialisering og organisasjonsutvikling, brukervennlighet og dialog, kultur for kontinuerlig forbedring og mål for gevinster.

Pris til Vann- og avløpsetaten i Oslo og …

To priser ble også delt ut. Anskaffelsesprisen for bærekraftige anskaffelser gikk til Vann- og avløpsetaten ved Oslo Kommune. Juryen besto av Camilla Gramstad, Virke, Marit Holter-Sørensen, Difi, Per Harbø, Leverandørutviklingsprogrammet, Heidi Furustøl, Initiativ for etisk handel, Kristin Halvorsen, CICERO Senter for klimaforskning, Mona Stormo Andersen, Difi (juryleder). Om vinneren heter det bl.a. at etaten har utfordret seg selv med krevende anskaffelsesprosess og turt å ta økonomisk risiko for å fremme ny teknologiutvikling. Teknologien som er utviklet vil kunne revolusjonere hvordan vi og verden arbeider under bygulvet. Resultatet er den førkommersielle anskaffelsen NoDig Challenge – Gravefri tilkobling fra hus til hovedvannledning.

… og til Tysvær kommune

Den andre prisen, Anskaffelsesprisen for digitalisering og god styring, gikk til Tysvær kommune. I juryen for denne prisen satt Gøril Aune, DFØ, Arnhild Gjønnes, NHO, Anna Katrine Hvardal, Difi, André Hoddevik, Difi, Lin Helliesen, KS Innkjøpsforum, Mona Stormo Andersen, Difi (juryleder). Om denne vinneren heter det bl.a. de har fullintegrert e-handel, jobbet aktivt med leverandørutvikling og bygget kompetanse blant egne medarbeidere og samarbeidskommunene. De har strategisk dialog med ledelsen, innført kategoristyring som har gitt redusert forbruk. Kategoristyring har også gitt kostnadsbesparelser innen flere kategorier som medisin, kontor og leasing av transportmidler.

Mer om prisene og vinnerne finner du her.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsespriser til Tysvær og Oslo; klar beskjed til topplederne om innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.