I fokus for kommune-innkjøpere: Lederforankring, strategi og kompetanse

Anbud365: I fokus for kommune-innkjøpere: Lederforankring, strategi og kompetanseStyreleder Linda Bamberg (t.h.) og sekretariatsleder Tanja Huse-Fagerlie er nøkkelpersoner i KS Anskaffelsesforum.

Skriv ut artikkelen

Fram mot 2027 er det spesielt tre ledestjerner som skal peke vei for arbeidet i KS Anskaffelsesforum. Det ene er å arbeide for å øke lederforankringen av anskaffelsesfunksjonen i kommuner/fylkeskommuner, et annet resultatmål er økt bruk av anskaffelsesstrategi i kommunene. Og så en kompetansesatsing. Dette fremgår av handlingsprogrammet for forumet, som for øvrig nylig avholdt så vel årssamling som årsmøte.

Noe nær halvparten av Norges 357 kommuner er medlem i KSA. På medlemslisten pr. april i år er ikke kommuner som Levanger, Steinkjer, Porsgrunn, Horten, Nesodden og Eigersund. Av årsrapporten for 2023 fremgår det medlemstilveksten var netto 11. Når det gjelder fylkeskommuner er alle medlem, bortsett fra at Akershus ikke er å finne på medlemslisten av april i år. Også de to innkjøpssamarbeidene på Romerike er med, i tillegg til Hovedorganisasjonen KA (tidligere Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter).

Kurs og styret

KSA er også aktive på kursfronten. KS Sertifiseringskurs samlet i 2023 71 deltagere, i løpet av 14 år 912 deltakere, fremgår det av årsmeldingen for i fjor. Deres fordypningskurs i evalueringsmodeller kunne i 2023 notere seg for 58 deltagere.

Styreleder Linda Bamberg, Dønna kommune, var ikke på valg fa KSA hadde sitt årsmøte i april år. Det var heller ikke styremedlemmene Torstein Åkra, Larvik kommune og Ehsan Saadatakhtar, Bærum kommune. To nye styremedlemmer ble valgt inn: Kariann Bigseth, Ålesund kommune, og Stine Hagavei, Tromsø kommune. Og Jorid Bye, Trondheim kommune, og Camilla Holm Nilsen, Arendal kommune fikk fornyet tillit. To fra KSA-styret sluttet i år: Marianne E Boge, Stavanger kommune og Tina Hoaas fra Alta kommune.

Valgkomite og årssamling

Når det gjelder valgkomiteen, takket en veteran for seg, Arve Klokk, Kinn komme og i stedet kom Jarl Richard Salamonsen, Bodø kommune, inn. Hilde Børstad Melhus, Inderøy kommune og Guro Hanche-Olsen, Ålesund kommune fortsetter.

Årsmøtet ble gjennomført samtidig med KSAs årssamling, som denne gangen foregikk i Larvik med drøyt 150 til stede – ti flere enn i fjor. Deltagerne i årssamlingen fikk bl.a. en gjennomgang av hvordan Larvik kommune benytter EPD i anskaffelser. I tillegg gav flere kommuner/fylkeskommuner innblikk i hvordan de jobber med å vekte miljøkriterier i sine kommuner.

Klimakalkulator

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) fortalte dessuten om de klimakalkulatorene som nå kan benyttes i kommunale anskaffelser for å tydeliggjøre og likebehandle leverandører i evalueringen av klimahensyn. Klimakalkulatorer kan vise seg å være et perfekt verktøy til å følge opp at klimamålene faktisk blir ivaretatt gjennom hele leveransen, fremgår det av KSAs eget referat fra årssamlingen.

Handlingsprogram og resultatmål

Av KSAs handlingsprogram 2024 – 2027 fremgår det at forumet skal sikre høy anskaffelsesfaglig kompetanse i kommunal sektor. Målet er at kommunene utnytter handlingsrommet i anskaffelser som et strategisk virkemiddel for å nå kommunenes målsetninger gjennom effektiv bruk av samfunnets ressurser. KSA skal formidle anskaffelsesfaglig informasjon, veiledning og opplæring ut til våre medlemmer og være et interessepolitisk talerør for kommunal sektor innenfor anskaffelsesfaget, heter det.

… og resultatmålene:

  • Økt lederforankring av anskaffelsesfunksjonen i kommuner/ fylkeskommuner
  • Økt bruk av anskaffelsesstrategi i kommunene
  • Videreføre og videreutvikle KS minikurs og kompetanse

Les mer om KS Anskaffelsesforum her.

Bli den første til å kommentere på "I fokus for kommune-innkjøpere: Lederforankring, strategi og kompetanse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.