Innkjøpsledelse og bærekraft i fokus på samling for kommune-innkjøpere

Anbud365: Innkjøpsledelse og bærekraft i fokus på samling for kommune-innkjøpereTommy Hestem, Asker kommune er leder av KS Anskaffelsesforum, en rolle han har hatt siden 2018.

Skriv ut artikkelen

Innkjøpsledelse og bærekraft står i sentrum når innkjøpere og andre som er knyttet til anskaffelsesfaget i kommune-Norge til årssamling i Oslo 26.-27 april. Og de mange møter frem til samlingen i erkjennelse av anskaffelsesfaget er betydelig løftet frem de siste årene. Når det er krisetider, er kompetente innkjøper gull verd. På årsmøtet som gjennomføres mellom de to årssamlings-dagene står bl.a. valg til nytt syre på dagsordenen.

Siden sist er KS Innkjøpsforum blitt KS Anskaffelsesforum (KSA), samtidig som de melder om at tilknytningen til KS i regionene er styrket. I forhåndsomtalen av årssamlingen heter det at KSA i år retter sine øyne mot den holistiske anskaffelsesvirksomheten, m.a.o. i erkjennelse av at helheten er mer enn summen av dens deler.

Nytt i organiseringen av årssamlingen denne gangen er at deltakerne samles pr. region og i samarbeid med eget KS regionkontor når det er tid for mingling og nettverksbygging.

Anskaffelsesfaget løftet frem

– På grunn av de store endringene og økonomiske utfordringene vi har hatt de siste årene, har anskaffelsesfaget blitt løftet frem med ny tyngde hos vår politiske og administrative ledelse, skriver KSA i sin forhåndsomtale av årssamlingen. Kommunene har begynt å etterspørre tall og eksempel på effektene av det gode arbeidet vi gjør.

Interessen og tidliginvolveringen fra de øvrige fagene i kommunen har også økt, og vi må gjøre oss kompetente til å ta en ny rolle med den faglige tyngden vi trenger.

Og en utfordring presenteres: Hvordan svarer man på økte krav om bærekraftresultater som styrket miljø-/klimahensyn, bedre ivaretakelse av samfunnshensyn, mer samspill med lokalt næringsliv, lavere totalkostnader for innkjøp, og økt innovasjonsgrad i offentlige kontrakter?

Bærekraftsdag …

Trolig er det dag 2, m.a.o. 27. april, som skal gi deltakerne på årssamlingen gode svar på denne utfordringen. Da kommer et politisk overblikk på bærekraftsatsingen i kommunal sektor, og flere høyaktuelle temaer:

  • En trend i markedet er større konkurransefordel ved å tilby klimavennlige løsninger. Kan vi lære av suksesskriterier for dette innenfor renovering i bygg og anlegg?
  • Merkesystemer har lenge vært en måte å klassifisere miljøhensyn for produkter og tjenester. Leverandørene av disse systemene kan også tilby andre tjenester som en del av medlemskapet og kan bidra til enklere miljørapportering for vårt fag.
  • Bærekraftsansvarlig i KS, Anne Romsaas, forteller hvordan etiske krav ved kjøp fra land som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, kan følges opp.
  • Beste praksis for rapportering inn i virksomhetsledelsessystemet på bærekraftsmålene for den enkeltes kommune er tema for «regional jobbing».
  • Så kommer en paneldiskusjon der deltakerne kan stille spørsmål digitalt til et panel der dagens foredragsholdere er med.

… og ledelsesdag

Dagen før er det ledelsesdag, og da dreier det seg bl.a. om dypdykk i hvordan oppnå økt samarbeid mellom privat og kommunal sektor, sammen med de største næringslivsforeningene. Oslo kommune og OneMed AS kapret Anskaffelsesprisen 2022. Omfanget av privat-offentlig samarbeid gjennom hele anskaffelsesprosessen var utslagsgivende – så, hva er de største læringspunktene? Og det blir mer fra Oslo kommune: De har hatt en kjempeøkning i antall kontraktsoppfølginger de siste årene. Hvorfor og hvordan har de klart å få til dette? Trolig er satsingen på å få vekk de useriøse aktørene en vesentlig grunn. På programmet står også en presentasjon fra KS i regionen om hvordan de jobber med kompetanseheving og veiledning av politisk og administrativ ledelse i kommunene. Det varsles et dypdykk i hvordan virksomhetsledelsen i deres kommuner faktisk fungerer og hvor det er lurt å påvirke.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpsledelse og bærekraft i fokus på samling for kommune-innkjøpere"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.