Kofa-konferanse med en serie blinkskudd for anskaffelses-interesserte

Anbud365: Kofa-konferanse med en serie blinkskudd for anskaffelses-interesserteBle den nasjonale delen av anskaffelsesregelverket slik forenklingsutvalget hadde sett for seg – fem år etter? Det spør lederen for det utvalget som fremmet forslag til denne delen av regelverket, advokat Inger Roll-Matthiesen, på dagens Kofa-konferanse.

Skriv ut artikkelen

Når Kofa åpner dørene for sin konferanse nr. 13 i dag, tyder intet i programmet på at dette blir en ulykkelig seanse. Snarere tvert om, den 16 år gamle klagenemnda har satt sammen et tilbud av bred interesse – også utover advokat- og juriststandens egen grenser. Stikkord er reservasjon av kontrakter for ideelle, Høyesteretts avgjørelse i Fosenlinje-saken og ble den nasjonale delen av anskaffelsesregelverket slik utvalget bak forslaget hadde forestilt seg. Alle tre temaene står i dag på dagsordenen til innkjøpere, leverandører og politikere – og dermed sentrale temaer for Kofa.

Men det stopper ikke der. De rettslige grensene for det innkjøpsfaglige skjønnet er temaet for foredraget til advokat og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen, Hallgrim Fagervold. Han er partner i Advokatfirmaet Øverbø Gjørtz. Fagervold griper fatt i et tema innenfor praktisk innkjøpshverdag det er vanskelig peke på tydelige grenser. Samtidig er det «innkjøpsfaglige skjønnet» blitt en standardformulering i mange av Kofas – og domstolenes – saker. Skjønnet man ikke forfekte, bare det er saklig.

Bruk av miljøkrav ved avvikling av gruvedrift på Svalbard er et helt spesielt tema advokat Harald Alfsen og manager Martin Hagen har grepet fatt i. Imidlertid ut fra hva man har hørt og sett fra gruvedriften blir det nok spennende å høre om hva slags miljøkrav som stilles – og hvordan følge opp.

Ideelle og reservasjonsadgang

Advokat og Kofa-medlem Karin Fløistad skrev en betenking for regjeringen om mulighetene for å reservere kontrakter for ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester. Siden har en avledning av dette fått stor politiske interesse, samtidig som at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) bruker god tid på å se på et par saker fra Norge der utfordringene med de ideelle og reservasjonsadgangen er i fokus. Hva skjer med avklaringene, spurte hun i Anbud365s spalter for en tid tilbake. Vi venter på ESA, svarte regjeringen. På Kofa-konferansen skal hun ta for seg dette med de ideelle og reservasjonsretten.

Fosenlinje-saken er vel kjent, men hva innebærer Høyesteretts avgjørelse egentlig? Er det bare at kravet til å få erstatning er noenlunde det samme som før, men noenlunde harmonisering av hva som skal få til erstatning – uansett om det er for tapt fortjeneste eller utgifter forbundet med å delta i anbudskonkurransen. Advokat Alf Amund Gulsvik fra Advokatfirmaet Wikborg Rein skal gjøre det dypdykk i dommen på Kofa-konferansen. Han er for øvrig nylig oppnevnt som medlem av Kofa-nemnda.

Ble regelverk som forventet?

I år er det fremlagt og ferdigbehandlet en stortingsmelding om offentlige anskaffelser. Mange tiltak i den signaliserer at det er tid for regjeringen til å evaluere sider ved det nye anskaffelsesregelverket som trådte i kraft for snart tre år siden. Advokat Inger Roll-Matthiesen, Advokatfirmaet Berngaard, ledet et utvalg som kom med forslag til det nasjonale regelverket. På Kofa-konferansen skal hun komme med synspunkter på om denne delen av regelverket ble som forventet. Dette med å løfte den nasjonale terskelverdien til EU/EØS-terskelverdien er vel det av utvalgets forslag som har avstedkommet mest høyrøstet debatt.

Glemmes må heller ikke at den nye nemndslederen i Kofa, førstelagmann Sverre Nyhus skal presenteres, at advokat og nemndsmedlem Kristian Trygstad skal gjøre en gjennomgang av utvalgte Kofa-saker og at advokat Silje Grimseth Ullebust, Hjort advokater, skal foredra om kontroll av opplysningene i leverandørenes tilbud.

Bli den første til å kommentere på "Kofa-konferanse med en serie blinkskudd for anskaffelses-interesserte"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.