Sterk statsråd-appell til offentlige ledere – hva med å få «anskaffelser» tatovert i pannen?

Anbud365: Sterk statsrådappell til offentlige ledere – hva med få anskaffelser tatovert i pannen Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i dyp konsentrasjon før han gikk på talerstolen og innledet Anskaffelseskonferansen i dag.

Skriv ut artikkelen

Offentlige innkjøpere skal ikke bare bidra til bedre tjenester til innbyggere til best mulig pris, de skal også bidra til en samfunnsutvikling slik Stortinget og regjeringen har lagt til rette for. Dette krever kompetanse, profesjonalisering – og en ledelse som forstår og tar inn over seg den strategiske verdien i anskaffelser. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen la stor vekt på dette budskapet i sin innledning på Anskaffelseskonferansen i dag. Han foreslo – symbolsk – at ledere i det offentlige bør ha tatovert «anskaffelser» i pannen. Statsråden varslet også flere oppfølginger av forslagene i stortingsmeldingen som han la frem i år.

I sitt foredrag la statsråd Røe Isaksen stor vekt på å forholde lederne hvilket ansvar de har, og at de bør bruke offentlige anskaffelser som del i sine strategiske aktiviteter. Anskaffelser handler om ledelse, slo han fast. For å bevisstgjøre ledere i det offentlige med sitt ansvar i denne sammenheng, lanserte han – humoristisk og for å understreke hvilken betydning han legger i dette –at hver offentlige leder burde tatovere «anskaffelser» i pannen.

Etter statsrådens foredrag spurte Anbud365 om når hans tålmodighet var over når det gjelder å knytte offentlige anskaffelser til virksomhetens strategiske aktiviteter. Til det konstaterte han at sentralt i stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser var kompetanseheving i organisasjonene. Det gelder også lederne. Å måle lederne på strategisk bruk av anskaffelser ville han ikke være med på – det fortoner seg ganske vanskelig.

– Når slås innovasjonsverktøyene i Innovasjon Norge og Forskningsrådet sammen med Nasjonalt program for leverandørutvikling?

– Vi har for tiden gående en vurdering av virkemiddelapparatet, og problemstillingen som trekkes fram her er til vurdering i dette arbeidet, svarte næringsministeren. Han ville verken be- eller avkrefte at resultatet av denne vurderingen var ganske rundt hjørnet.

Risikovegring

Risikovegring har ligget implisitt i den offentlige lederkulturen. Frykten for å ta risiko og «tape» antas ikke å være spesielt karrierefremmende. Dersom man tar risiko og det ender med bl.a. enorme budsjettoverskridelser, har man gjort en dårlig jobb, sa statsråden da han delte det å ta risiko i to grupper. Dersom det å ta risiko ikke lykkes, men skyldes at man har hatt en bevisst og gjennomtenkt innovasjonssatsing, må politikere og andre ledere stille opp. Røe Isaksen understreket at en slik satsing må man tørre.

I sitt foredrag varslet han flere aktuelle tiltak i kjølvannet av stortingsmeldingen. «Del eller begrunn» er i all korthet en del av regelverket, men statsråden mente man visste for lite om omfanget av bruken av dette prinsippet. Å finne den riktige kontraktstørrelsen er heller ikke så enkelt. Blir kontrakten for stor, kan konkurransen svekkes. Det viktigste er å være bevisst i valg av kontraktstørrelse. Nærings- og fiskeridepartementet vil ganske snart sette i gang en utredning for å kartlegge forhold knyttet til bruken av dette prinsippet. Det dreier seg om et ekstern oppdrag.

Kjøreregler for bedre anskaffelser

En annen vurdering som skal settes i gang gjelder kjøreregler for bedre anskaffelser. Her skal næringsliv og oppdragsgivere samarbeide om å utvikle forslag til hvordan man kan samarbeide. En informasjonsstrategi skal også formuleres – med sikte på å spre gode arbeidsmetoder ut over det ganske land. Samordning behøver nødvendigvis ikke føre til stotre anskaffelser, poengterte han.

Bli den første til å kommentere på "Sterk statsråd-appell til offentlige ledere – hva med å få «anskaffelser» tatovert i pannen?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.