Vil du følge Anskaffelseskonferansen i år? Da haster det – sjekk programmet her!

Anbud365: Vil du følge Anskaffelseskonferansen i år? Da haster det – sjekk programmet her!Fra venstre – på Anskaffelseskonferansen: Dag Strømsnes, divisjonsdirektør i DFØ, om status offentlige anskaffelser, Heidi Furustøl, daglig leder Etisk handel, om åpenhetsloven og statssekretær Halvard Ingebrigtsen, Nærings- og fiskeridepartementet, kanskje med mer om kommende lovendringer og Norgesmodellen.

Skriv ut artikkelen

Idag, 8.november kl. 1200, stenger DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) påmeldingen til årets utgave av sin store Anskaffelseskonferansen 22. november. Har du ikke meldt deg på innen den tid, går du glipp av «anskaffelsesmiljøets 17.mai» – og det vil du kanskje ikke? For her er mye spennende: Riksrevisjonen og grønne innkjøp, hva som skjer med offentlige anskaffelser fremover og erfaringer med Best Value Procurement. Og selvfølgelig er Norgesmodellen og åpenhetsloven på programmet. Blant høydepunktene er også utdeling av årets utgave av Anskaffelsesprisen – sammen om smartere innkjøp.

Konferansen blir en hybrid variant i år, det vi si at du kan velge om du ønsker å være fysisk til stede eller følge arrangementet digitalt.

Hvem som får Anskaffelsesprisen i år, skal avgjøres gjennom en avstemning på Anskaffelseskonferansen. Det er to finalister å velge mellom:

  • Samarbeid mellom Avinor og Beumer Group om anskaffelse av nytt bagasjehåndteringssystem
  • Samarbeid mellom Oslo kommune og OneMed AS for avtale om medisinsk forbruksmateriell, utstyr og opprettelse av beredskapslager

Lovendringer?

For noen dager siden la næringsminister Jan Chr. Vestre frem forslag til første steg i utviklingen av Norgersmodelenl til bruk i kampen mot useriøse på det offentlige anskaffelsesmarkedet. Samtidig kom det opplysning om at et lovutvalg er satt ned, der ikke minst forenkling og det å løfte frem bærekraft er noe utvalget skal ta for seg. På Anskaffelseskonferansen kommer Vestres statssekretær, Halvard Ingebrigtsen, som dermed har et meget relevant tema å fylle sin hilsen med.

Av programmet kan vi ellers lese at Dag Strømsnes, divisjonsdirektør i DFØ, skal ta for seg status for offentlige anskaffelser etter Anskaffelsesundersøkelsen 2022, og hva som skjer videre. NHOs adm.dir. Ole Erik Almlid avlegger konferansen et besøk – med en hilsen fra Leverandørene, som det heter.

Grønne anskaffelser

Riksrevisjonens leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, kommer for å presentere Riksrevisjonens undersøkelse om grønne offentlige anskaffelser. Ikke den ferske om statlige virksomheters oppfølging av krav om lønns- og arbeidsvilkår i kontrakter denne gangen! På den annen side viser jo den «grønne undersøkelsen» noe av det samme – det offentlige bruker ikke innkjøpsmakten godt nok. Så er spørsmålet hvor veien går videre, og det skal et panel diskutere.

Regjeringen har i Hurdalsplattformen besluttet å lage en Norgesmodell med nasjonale seriøsitetskrav for å sikre sunnere konkurranse og et mer seriøst arbeidsliv. Bygg og anlegg og renhold står fremst i rekken av aktuelle bransjer, og på Anskaffelseskonferansen 2022 stilles spørsmålene:

  • Hvordan lykkes vi med bruk av seriøsitetskrav for å bekjempe og forhindre arbeidslivskriminalitet?
  • Hva skal til for å følge opp dette?

DFØ, heter det, vil sammen med innkjøpere presentere suksesskriterier og dele erfaringer.

Åpenhetsloven

Og ingen konferanse uten åpenhetsloven, som trådte i kraft 1. juli 2022. Den stiller krav til åpenhet og innsyn i hvordan virksomheter jobber med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Hva betyr dette for offentlige innkjøpere og hvilke nye muligheter gir det, spørres det om i programmet.

Gjennom flere pilotprosjekter har DFØ sammen med oppdragsgivere, byggherrer og leverandører testet metoden Best Value Procurement (BVP), og dermed vunnet erfaringer fra prestasjonsbaserte anskaffelser. Hvilke anbefalinger er det da å gi til de som vurderer denne metoden for tjenestekjøp? Svaret ventes å komme i samtale mellom Allend Bamerni, prosjektleder i Stavanger kommune, Ari Soilammi, viseadministrerende direktør i Rådgivende Ingeniørers Forening, og Cecilie Blytt, prosjektleder for DFØ sitt pilotprosjekt for BVP.

Så vil DFØ orientere om hvordan innkjøpsdata kan gjøres om til styringsinformasjon. Kommuner og statlige virksomheter viser eksempler på hvordan de bruker data fra sine digitale verktøy. På programmet står også informasjon om hvordan nye Doffin vil gi oss enda bedre innkjøpsdata. Det dreier seg om datadreven anskaffelsesfunksjon.

Bli den første til å kommentere på "Vil du følge Anskaffelseskonferansen i år? Da haster det – sjekk programmet her!"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.