Avrop på rammeavtaler var ulovlige direkteanskaffelser

Anbud365: Avrop på rammeavtaler var ulovlige direkteanskaffelserKonkurrensverket, her ved generaldirektør Rikard Jermsten, har grepet fatt i en regelstridig bruk av rammeavtale-avrop (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Eksempler viser at enkelte kommunale selskap i Sverige bryter regelverket om offentlige anskaffelser når de gjør avrop på rammeavtaler. Fordi rammeavtalene ikke omfatter det avropene dreier seg om, foretar de egentlig ulovlige direkteanskaffelser, som skulle vært kunngjort. Etter en runde i rettsapparatet har dette kostet de aktuelle selskapene dyrt, til sammen nær 2,7 mill. i overtredelsesgebyr, eller upphandlingsskadeavgift, som det heter i Sverige.

Konkurrensverket får hvert år inn flere hundre tips om offentlige anskaffelser, heter det i et av deres nyhetsbrev. I det siste er det kommet flere tips om offentlige oppdragsgivere som gjør avrop på rammeavtaler på tross av at rammeavtalen ikke omfatter det aktuelle kjøpet.

En av oppgavene til Konkurrensverket er å føre tilsyn med praktiseringen av regelverket for offentlige anskaffelser. Når de ser at en byggentreprise på eksempelvis 20 millioner avropes på en rammeavtale som bare omfatter kjøp under 10 millioner, reagerer de. Denne typen avrop kan vise seg å være ulovlige direkteanskaffelser.

Rammeavtale-avrop?

Ett av tipsene gjaldt et kommunalt selskap som skulle få utført ombyggings- og tilbyggsarbeider. Kontraktsverdien var 35 millioner. Oppdraget ble ikke kunngjort, men ble istedet et avrop på en rammeavtale som gjaldt mindre entrepriser og løpende byggearbeider på leiligheter. Förvaltningsrätten slo fast at partene i avtalen høyst sannsynlig ved inngåelsen av rammeavtalen hadde tenkt seg den benyttet til så store entrepriser. Noen unntakssituasjon etter regelverket var det heller ikke. Da dreide det seg om en ulovlig direkteanskaffelse, og oppdragsgiver måtte ut med 2,5 mill i overtredelsesgebyr.

I en annen sak hadde et kommunalt selskap gjort et avrop verd nær tre millioner på en rammeavtale som bare åpnet for avrop verd maksimalt en mill. Dermed ble ikke anskaffelsen kunngjort. Heller ikke i den saken ble det påstått noen form for unntakssituasjon etter reglene. Förvaltningsrätten fant at et overtredelsesgebyr på 220 000 kroner var passende som sanksjon for denne ulovlige direkteanskafelsen.

Bli den første til å kommentere på "Avrop på rammeavtaler var ulovlige direkteanskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.