Bærekraft-satsing gir Forsvarsbygg utfordringer i oppfølging av kontrakter

Anbud365: Bærekraft-satsing gir Forsvarsbygg utfordringer i oppfølging av kontrakterDet er blitt vanskeligere å rekruttere innenfor innkjøp/anskaffelser de siste årene. Det er et stort satsningsområde både i privat og offentlig sektor, og mange er ute etter de samme kandidatene, slår avdelingsdirektør for anskaffelser i Forsvarsbygg, Marit Kristiansen, fast.

Skriv ut artikkelen

Bærekraft i anskaffelsene er et satsningsområde i Forsvarsbygg, opplyser avdelingsdirektør for anskaffelser i Forsvarsbygg, Marit Kristiansen. De er i startgropen, og det jobbes med å bygge kompetanse på området, i tett og godt samarbeid med fagekspertene i Forsvarsbyggs miljøseksjon. – Det er krevende å følge opp miljøkrav i kontraktsgjennomføringen, understreket hun, og det er lett å undervurdere innsatsen de selv må legge på bordet.

Avdelingsdirektør for anskaffelser i Forsvarsbygg, Marit Kristiansen, la, ifølge et oppslag på forsvarsbygg.no, i et KPMG-webinar for en tid tilbake frem det viktigste for deres anskaffelser i årene fremover. Forsvarsbygg er en stor offentlig anskaffer. I 2021 gikk 78% av kostnadene til kjøp av varer og tjenester. Ambisjonen er å bli ledende på offentlige anskaffelser og de skal bruke sin posisjon i markedet til å sørge for priseffektive anskaffelser, samtidig som viktige samfunnsansvar følges opp.

Forsvarsbygg erfarer en betydelig prisstigning og mangel på en rekke sentrale råvarer benyttet i byggeprosjektene. Stor prisinflasjon gjør at budsjettene som er lagt for lenge siden, ikke lenger er tilstrekkelig. Forsvarsbygg opplever også at det kan være lengre leveringstider og utfordringer knyttet til transport. Denne typen utfordringer krever en enda mer aktiv dialog mellom Forsvarsbygg og leverandørene for å lykkes med leveransene – i tillegg til økt samarbeid og informasjonsutveksling med andre større byggherrer.

Tester miljøkrav i markedet

Før konkurranse testes tidlig miljøkravene i markedet, og Forsvarsbygg opplever at modenheten er ulik mellom de store og de mindre leverandørene. Dette kan være utfordrende fordi de som offentlig etat har et ansvar for også å legge til rette for at små og mellomstore leverandører kan levere.

Forsvarsbygg er svært bevisste på sitt samfunnsansvar og bekjempelse av arbeidslivskriminalitet har topp prioritet – med nulltoleranse overfor useriøse aktører i byggebransjen.

Kompetanse

Det er blitt vanskeligere å rekruttere innenfor innkjøp/anskaffelser de siste årene. Det er et stort satsningsområde både i privat og offentlig sektor, og mange er ute etter de samme kandidatene. Forsvarsbygg er heldige som kan rekruttere i store deler av landet, og har sånn sett tilgang til mange gode kandidater.

Det er også utfordrende å beholde kompetansen – Kristiansen kunne fortelle at de merker at deres ansatte er attraktive ute. – Vi jobber nå med en omstillingsprosess vi mener vil gi større faglige utfordringer og utviklingsmuligheter for medarbeiderne våre, og vi ønsker å legge bedre til rette for en tydelig karrierevei. Vi har også god erfaring med å rekruttere unge medarbeidere, uten lang erfaring, poengterte hun i KPMG-webinaret ifølge en oppsummering på forsvarsbygg.no.

Bli den første til å kommentere på "Bærekraft-satsing gir Forsvarsbygg utfordringer i oppfølging av kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.