Bedrift: Må få leie inn – det offentlige liker ikke forbehold i anbud

Anbud365: Bedrift Må få leie inn – det offentlige liker ikke forbehold i anbudMarte Mjøs Persen, arbeids- og inkluderingsminister, har mottatt en rekke innspill til forslaget om å endre reglene for innleie fra bemanningsforetak – bl.a. fra bedrift i Viken som er avhengig av å kunne leie inn fordi offentlige oppdragsgivere i liten grad liker forbehold (foto: Arbeids- og inkluderingsdepartementet).

Skriv ut artikkelen

I bransjen kommer 90% av oppdragene etter anbudskonkurranser. Tilbud må legges inn uten å vite om eller hvor mange tilslag man får. Ofte går det 6-12 måneder fra man regner på et anbud til prosjektet starter. Og det er ingen mulighet til å gi tilbud med forbehold om kapasitet – offentlige byggherrer er svært harde med å avvise alle anbud som har forbehold. I perioder oppstår derfor behov for ekstra kapasitet, og da må bedriften kunne leie inn ekstra mannskaper for en periode.

Dette skriver Askim & Mysen Rør AS, en rørentreprenør med 150 ansatte hvorav 15 er lærlinger og for tiden 12 praksiselever, i en høringsuttalelse. Det er Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har hatt på høring forslag til endringer i regelverket for inn- og utleie i bemanningsforetak. Anbefalingen er at det skal innføres forbud mot innleie fra bemanningsforetak til bygningsarbeid på byggeplasser i Oslo, Viken og tidligere Vestfold.

– Vi har vokst gradvis til denne størrelsen over mange år ved at vi har turt å regne på stadig større anbud og benyttet inntil 10-15% innleide ved midlertidig behov, opplyser rørbedriften i sin høringsuttalelse. Så har vi ansatt litt flere, turt å regne på enda litt større prosjekter osv. Adgangen til begrenset innleie har følgelig vært avgjørende for at vi har kunnet vokse fra opprinnelig 5 ansatte til dagens 150 ansatte. Uten mulighet til begrenset innleie i perioder hadde vi fortsatt vært en liten, lokal bedrift med langt færre ansatte.

Total avhengighet

Bedriften poengterer at de baserer seg på fast ansatte, men er totalt avhengig av mulighet for midlertidig innleie i perioder. De skriver at de må ha den muligheten selv om de ikke har tariffavtale, og:

– I vår bransje kommer 90% av oppdragene etter anbudskonkurranser. Vi må legge inn anbud på mange prosjekter uten å vite om eller hvor mange av disse prosjektene vi faktisk får. Det går ofte 6-12 måneder fra vi regner et anbud til prosjektet starter. Vi har ingen mulighet til å gi anbud med forbehold om kapasitet på grunn av flere samtidige prosjekter. Der er ikke minst offentlige byggherrer svært harde med å avvise alle anbud som har forbehold. Prosjektene har ofte svært varierende fremdrift og oppdragsgiver har typisk rett til å pålegge 15% ekstra arbeider utover det som er avtalt opprinnelig.

Behov for ekstra kapasitet

Det oppstår derfor perioder med behov for ekstra kapasitet. Da er de helt avhengige av å kunne leie inn ekstra mannskaper for en periode. I praksis er det sjelden mulig å leie kapasitet av konkurrenter, og da er de helt avhengig av midlertidig innleie fra bemanningsbyråer.

Bli den første til å kommentere på "Bedrift: Må få leie inn – det offentlige liker ikke forbehold i anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.