Bergen strammer grepet om useriøse

Anbud365: Bergen strammer grepet om useriøseVerden hardner til på området arbeidsmarkedskriminalitet. Bergen kommune vil sikre at den kjøpet tjenester og varer fra seriøse aktører.

Skriv ut artikkelen

Bergen kommune strammer grepet om useriøse tilbydere i bransjene bygg og anlegg, renhold, bemanningsbyråer og bilpleie i bygg og anlegg. Før det blir snakk om oppdrag skal hele skattehistorikken til den enkelte tilbyder under lupen. Vanlig skatteattest er ikke lenger nok.

Den vanlige skatteattesten forteller at foretaket er á jour på egenrapporterte krav. Hvis selskapet ikke har rapportert noe som helst, kan det likevel gi en ren skatteattest.

Skatteattesten sier noe om selskapet har god økonomi ut fra de kravene selskapet selv har rapportert inn til myndighetene.  Den sier noe om hvordan situasjonen for leverandøren er akkurat idet attesten blir skrevet ut. Den tar ikke med seg noe om historien som har vært.

Derfor innfører kommunen nå krav om utvidet skatteattest. Tilbyderne må gi innkjøpsseksjonen fullmakt til å innhente opplysninger fra skattemyndighetene, representert ved kemneren. Den utvidede attesten gir skatteopplysninger lenger tilbake i tid. Oslo kommune har en tid krevd en slik attest innenfor bygg, renhold og bilpleie. Det blir også anledning til å gå inn i konkurshistorikken til daglig leder og styreleder.

Arbeidslivskriminalitet

Det er for å få flere virkemidler i arbeidet mot arbeidsmarkedskriminalitet at kemneren og innkjøpsseksjonen i Bergen kommune går grundigere til verks i vurderingen og oppfølgingen av selskapene som leverer tilbud til kommunen.

Verden hardner til på området arbeidsmarkedskriminalitet. Kommunen vil sikre at den kjøpet tjenester og varer fra seriøse aktører. Det er Byrådsavdeling for finans, eiendom og eierskap i kommunen som først tar i bruk det nye virkemidlet. Denne byrådsavdelingen har ansvaret for å inngå rammeavtaler på konsernnivå. I tillegg gjennomfører den store investeringer på vegne av kommunen. Selv kjøpte avdelingen varer og tjenester for 763,2 millioner kroner i 2015. På investeringssiden ble det kjøpt inn varer og tjenester for 1,1 milliarder kroner.

Også underleverandørene

De fire bransjene som er valgt, sliter alle med utfordringer med arbeidsmarkedskriminalitet. Kommunen kommer også til å be om at underleverandørene må gi fullmakt, slik at det også fra dem kan innhentes utvidet skatteattest.

Ved utvidet skatteattest får kommunen frem data som viser i hvilken grad selskapet har levert oppgaver for sent eller betalt inn skatt og arbeidsgiveravgift for sent. Den gir også anledning til å se nærmere på hvor ofte ledende personer i foretaket, styreleder eller daglig leder, har vært involvert i konkurser. I tillegg kommer det opplysninger om det har vært gjennomført kontroller som har avdekket manglende rapportering eller innbetaling av forskuddstrekk eller arbeidsgiveravgift.

Opplysningene vil også si noe om bruk av utenlandske arbeidstakere som er rapportert inn til Skatteetaten. I tillegg vil det komme frem hvilke lønnsopplysninger som er meldt inn gjennom A-meldingen. Samarbeidet med Kemneren gjør det mulig å sjekke om ansatte som utfører arbeid på stedet, er innrapportert til skattemyndighetene. På den måten kan de ved gjennomføring av stedlige kontroller avdekke om arbeidstakere jobber svart.

Bli den første til å kommentere på "Bergen strammer grepet om useriøse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.