Ble advart mot bruk av konfliktskapende tildelingskriterier

Anbud365: Ble advart mot bruk av konfliktskapende tildelingskriterierI Flakstad kommune, her ved rådmann Lena Hansson, oppsto det usikkerhet knyttet til et forslag til tildelingskriterier og advokat-vurdering ble innhentet.

Skriv ut artikkelen

De foreslåtte tildelingskriteriene i en kommende byggekonkurranse kunne være konfliktskapende og rettslig prøving – i domstol eller Kofa – kunne ikke utelukkes. Av den grunn fikk kommunen advokat-råd om å tenke seg om en gang til. En prosessleder hadde utviklet en egenlaget modell, der en svært stor skala og utpreget bruk av skjønn var valgt for å skille entreprenørene som gir tilbud.

Flakstad kommune er en kommune i Lofoten med om lag 1300 innbyggere – og kommunen skal bygge ny skole. Arbeidet med romprogram er godt i gang, og tiden er inne til å skaffe entreprenør. Skolen skal bygges etter samspillsmetoden, der entreprenøren som velges, samarbeider tett med skolens ansatte, kommunen og innleide fagfolk før, under og etter byggingen.

Men forslaget til tildelingskriterier har skapt usikkerhet i kommunen, og SANDS Advokatfirma DA i Tromsø ble bedt om en vurdering. Tildelingskriteriene som er utarbeidet av prosessleder, kan gi grunnlag for klager til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), fremgår det av advokatfirmaets vurdering.

Lofotposten skrev om denne saken først.

Egenlaget modell

– Vi ser i KOFA-praksis at hans egenlagde modell, «pris- og designkonkurranser», har vært hyppig gjenstand for klager i KOFA, skriver advokatfirmaet. I flere av sakene har KOFA ikke konstatert brudd, eller konstatert brudd på grunn av andre forhold enn tildelingskriteriene og derfor ikke tatt stilling til om tildelingskriteriene er lovlig. Vi mener likevel at det er forhold ved tildelingskriteriene som er foreslått i denne saken som gir risiko for brudd på regelverket. I alle tilfeller er det etter vår vurdering kriterier som har et tvisteskapende potensial, skriver advokat Kjersti Holum Karlstrøm i rapporten. Og legger til:

– Videre registrerer vi at KOFA har behandlet svært mange konkurranser som har vært gjennomført av kommunens prosessleder. Etter vårt syn bør hensynet til å unngå unødvendig tvist være relevant i vurderingen av hvilke tildelingskriterier skal benyttes, selv om kriteriet i utgangspunktet er lovlig.

Stor skala og skjønnsmessig karakter

Forhold som trekkes fram er at metoden bruker en svært stor skala og «utpreget skjønnsmessige kriterier» for å skille entreprenørene som gir tilbud.

– Kombinasjonen kan medføre at den konkrete evalueringen av tilbudene vanskelig lar seg gjennomføre på en måte som tar hensyn til relevante forskjeller mellom tilbudene. Bruken av slike kriterier er for øvrig ofte svært tvisteskapende, heter det fra advokatfirmaet, og:

– Vi vil på bakgrunn av dette oppfordre Flakstad kommune til å ta seg tid til å tenke igjennom og beslutte hvilke konkrete kvaliteter kommunen ønsker seg av et nytt skolebygg, og å beskrive dette i konkurransegrunnlaget på en måte som tilrettelegger for at tilbudene belyser de etterspurte kvalitetene. Selv om det ikke er usannsynlig at tildelingskriteriet ved en rettslig prøving vil bli ansett å være lovlig, er det vår oppfatning at kriteriet med fordel kan konkretiseres for å ta ned risikoen for tvist etter tildeling.

Bli den første til å kommentere på "Ble advart mot bruk av konfliktskapende tildelingskriterier"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.