Ble historisk, lyste ut kunstnerisk utsmykning på anbud

Anbud365: Ble historisk, lyste ut kunstnerisk utsmykning på anbudAnette Trettebergstuen (a) spurte om kunstnerisk utsmykking og Sykehusbygg, og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande svarte.

Skriv ut artikkelen

Sykehusbygg la i sommer ut på anbud kunstnerisk utsmykning og bistand til bruk i et sykehusprosjekt. Det skapte reaksjoner på Stortinget, og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande måtte forklare seg. Hun kunne fortelle at det var historisk det Sykehusbygg HF hadde gjort, men ikke ulovlig.

Det var Anette Trettebergstuen (A), som lurte på hvorfor kunstnerisk utsmykking og bistand i offentlige bygg ute på anbud. Bakgrunnen for at hun sendte et skriftlig spørsmål til kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande, var Sykehusbygg HF. De hadde i sommer utlyst et offentlig anbud om rammeavtale for anskaffelse av kunstfaglig bistand til bruk i sykehusprosjekt for perioden 2019-2021. Anskaffelsen omfatter blant annet kartlegging og prioritering av områder og steder som særlig egner seg for kunst, utarbeidelse av en overordnet strategi for håndtering av ny og eventuell eksisterende kunst, gjennomføring av konkurranser, bestillinger og innkjøp, valg av kunstnere og kunstverk, samt gjennomgang og kartlegging av eksisterende kunst som grunnlag for kuratorisk vurdering.

Bekymring i Stortinget

– Gjennomføring av kunstprosjekter i statlig eide bygg er KOROs hovedoppgave, fremhevet Trettebergstuen og mente det kan se ut som om kunstnerisk utsmykking i offentlige bygg nå er på anbud. – Vi er bekymret for hvorfor ikke KORO (Kunst i offentlige rom) er satt til å løse oppgaven og om dette vil bety at det heretter blir mindre kunstinnkjøp i de offentlige helseforetakene, sa hun.

Statsråd Trine Skei Grande presiserte at gjeldende ordning for utsmykking er avgrenset til statlige bygg. Statsaksjeselskap, særlovselskaper, statsforetak og statlige stiftelser faller utenfor ordningen. Sykehusbygg HF er et særlovselskap, jf. lov 15. juni 2001, nr. 93 om helseforetak m.m., § 2.

Ikke i strid med reglene

Den fremgangsmåten Sykehusbygg HF her har lagt opp til for å kontrahere utsmykkingsoppdrag, er følgelig ikke er i strid med gjeldende regelverk, understreket kultur- og likestillingsministeren, og hun la til:

– Det er ikke uvanlig at andre aktører enn KORO tillegges ansvar for å gjennomføre utsmykkingsoppdrag, også på sykehussektoren. Det er imidlertid første gangen dette skjer i form av innhenting av anbud til en flerårig rammeavtale om kunstfaglig bistand, slik Sykehusbygg HF har valgt å gjøre.

Bli den første til å kommentere på "Ble historisk, lyste ut kunstnerisk utsmykning på anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.