BVP ikke bare for de store med kompliserte prosjekter – sjekk Nannestad-barnehage

Anbud365: BVP ikke bare for de store med kompliserte prosjekter – sjekk Nannestad-barnehageModell av barnehagen i Nannestad kommune som skal bygges etter BVP-metoden (Seby AS).

Skriv ut artikkelen

Best Value Procurement (BVP) er ikke bare for de store byggherrer med kompliserte prosjekter. Det er fullt mulig for mindre byggherrer å gjennomføre anskaffelser etter denne metoden. Nannestad kommune (ca. 13300 innbyggere) er i gang med å bygge barnehage etter BVP-metoden. Det blir landets andre barnehage som er ferdig bygget etter BVP-metodikken når den står klar 1. februar 2019.

Politisk vedtak om å bygge Åsgreina barnehage ble fattet i desember 2017.Kommuenstyret ønsket en svært komprimert tidsperiode fra vedtak til signering av kontrakt og begrenset bruk av rådgivere og prosjektering i tidlig fase. Etter nøye vurdering ble BVP (Best Value Procurement) ansett som den mest hensiktsmessige anskaffelsesmetoden. Prosjektet ble gjennomført i et tett samarbeid mellom Nannestad kommune og BVP B+ sertifiserte rådgivere hos Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid (ØRIK). Anskaffelsen ble for øvrig gjennomførte uten innleide rådgivere.

Målsettingene

Prosjektets ramme ble satt til 28 millioner eks. mva. med ønsket ferdigstillelse 31.12.2018. Målsettingene ble utarbeidet med utgangspunkt i de som Omsorgsbygg har benyttet som grunnlag for sine barnehager anskaffet ved hjelp av BVP:

  • Utforming av bygg og utendørsarealer som sikrer en trygg og allsidig utvikling for barn i alle aldersgrupper
  • Utforming av bygg og utendørsarealer som gir grunnlag for at arbeidstakere kan utføre sin jobb på best mulig måte
  • Utforming av bygg og utendørsarealer med klimasmarte løsninger og fornybare energikilder
  • Utforming av bygg og utendørsarealer som har minimale livssykluskostnader, og som er enkle å vedlikeholde
  • Utforming av bygg som gir kommunen fleksibilitet i barnehagedriften
  • Utforming av bygg som har fleksibilitet for ombygging og utvidelse

Konkurransen ble utlyst 26. januar med frist for tilbudslevering 13. mars. 6 tilbud ble levert, 5 av disse var kvalifisert til å delta. Etter evaluering og intervju av alle fem leverandørene ble Seby AS valgt som klart beste tilbyder og i april måned ble det gjennomført en konkretiseringsfase.

Størst mulig enighet tidlig

– I denne fasen gjennomgikk vi risikovurdering og tilleggsverdi og på grunn av den stramme linjen ble det også en del fokus på selve løsningen for å sikre størst mulig enighet så tidlig som mulig i prosessen. Kontrakten ble signert 8. mai etter at klagefristen utløp uten innsigelser, forteller rådgiver Kjærsti Theodorsen i Øvre Romerike Innkjøpssamarbeid, og hun fortsetter:

– Prosessen har vært preget av god brukerinvolvering, «riktig fokus» i form av riktig kompetanse hos leverandøren og forståelse for byggherres målsettinger. Vi ser gevinst ved å involvere entreprenøren allerede før det foreligger noen form for prosjektering, både ved at man på denne måten kan komprimere prosjektets tid totalt sett og fordi det blir et tettere samarbeid mellom entreprenør og prosjekterende allerede fra starten av prosjektet. Metoden synes å sikre større eierskap for prosjekteringsgrunnlaget hos entreprenøren og forhåpentligvis vil dette medføre færre konflikter gjennom selve byggeperioden.

Også i mindre kommuner

– Til tross for at det i hovedsak har vært større byggherrer som har pilotert BVP-metodikken her til lands, ser vi absolutt stor nytte av dette også i de mindre kommunene, konstaterer hun. Dette er en anskaffelsesmetodikk som vi anser som hensiktsmessig også i mindre prosjekter, til tross for at anbefalingene har gått på at dess større kompleksitet jo mer hensiktsmessig er metoden. Vi ser også at det er fullt mulig for mindre byggherrer å gjennomføre anskaffelser etter denne metoden.

Bli den første til å kommentere på "BVP ikke bare for de store med kompliserte prosjekter – sjekk Nannestad-barnehage"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.