Dansk erkjennelse av at kvalitet i konkurransegrunnlag løftes i fellesskap

Anbud365: Dansk erkjennelse av at kvalitet i konkurransegrunnlag løftes i fellesskapAvdelingssjef Louise Dahl Krath Jensen i Dansk Byggeri omtaler et par ferske danske veiledninger, spesielt myntet på offentlige anbudskonkurranser innenfor bygg og anlegg (foto: Ricky John Molloy).

Skriv ut artikkelen

I dansk byggenæring spør man seg nå om ikke alle parter i en konkurranse med forhandlinger bør bidra til å løfte kvaliteten i konkurransegrunnlaget. Kanskje er det nå kommet en erkjennelse av at kvaliteten i slikt materiale best høynes i fellesskap, hvor alle parter i prosessen bidrar, heter det i en artikkel. Der tas det også til orde for at tilbyderne bør få et reelt vederlag når de bidrar til en slik verdiøkning.

Fra Værdibyg i Danmark er det nå kommet to nye veiledninger, den ene om dialog i anskaffelsesprosessen og den andre om konkurranse med forhandlinger. Værdibyg (Værdiskabende Byggeproces) er resultatet av et initiativ fra toneangivende organisasjoner i dansk byggenæring. Formålet er å gripe tak i problemer og utfordringer i bransjen og byggeprosessene.

Det er mange muligheter for dialog i en anskaffelsesprosess, heter det, og dialog-veiledningen gjennomgår mulighetene for dialog før og under konkurransen – i tillegg til etter at tilbudene er levert.

Konkurranse med forhandlinger

Veiledningen om konkurranse med forhandlinger synliggjør muligheter og gir anbefalinger om hvordan byggherre og tilbyder kan agere i de forskjellige faser av anskaffelsesprosessen. Veiledningen inneholder også en utførlig guide til hvordan byggherre og tilbyderne best forbereder seg til forhandlinger og mulige forhandlingsmøter.

Ved lanseringen av veiledningene fortalte en offentlig byggherre at hadde gjennomført markedsdialog med sju individuelle entreprenører. Dette hadde gitt relevante og gode innspill til flere sider av prosess og kontraktsoppfølging, som prekvalifisering, krav til tilbud og exit-muligheter.

Reduksjon på 22 mill i tilbudsprisen

Tilsvarende hadde en annen byggherre ved lanseringen av veiledningene, opplyst at konkurranse med forhandlinger i et konkret prosjekt raskt hadde ført til 22 millioners reduksjon i tilbudsprisen. Forbedring av kvaliteten i konkurransegrunnlaget anslo han for å være verd om lag fem millioner.

I en omtale av veiledningene skriver avdelingssjef Louise Dahl Krath Jensen i Dansk Byggeri at man i mange år har skrevet mangt og meget om konkurransegrunnlagenes kvalitet. Kanskje er det nå kommet en erkjennelse av at kvaliteten i slikt materiale best høynes i fellesskap, hvor alle parter i prosessen bidrar?

Gratis eller vederlag?

Spørsmålet er om en slik verdiøkning skal gjøres gratis av tilbyderne underveis i en konkurranse med forhandling. Det er ikke artikkelforfatteren med på. Hun mener at de bør få et reelt vederlag for den kunnskapen de bidrar med til prosjektets optimering.

Bli den første til å kommentere på "Dansk erkjennelse av at kvalitet i konkurransegrunnlag løftes i fellesskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.