Dansk lovendring skal gi mer gjennomsiktighet og kvalitet i anskaffelser

Anbud365: Dyrest for små og mellomstore å slåss om kommunale småoppdragRegjeringen i Danmark er i gang evaluering av den danske anskaffelseslovgivningen. Et av spørsmålene er om transaksjonskostnadene kan senkes innenfor rammen av EU-reglene. På bildet: Erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Skriv ut artikkelen

Alle sider ved evalueringsmodellen skal offentliggjøres i konkurransegrunnlaget, og et «to-konvolutt»-system skal sikre økt gjennomsiktighet og satsing på kvalitet i danske anskaffelser. Dette fremgår av et forslag til lovendring som erhvervsminister Rasmus Jarlov har lagt fram. Endringene får i får i første rekke betydning for store, komplekse anskaffelser, f.eks. omfattende bygge- og anleggsprosjekter.

Med lovforslaget foreslås det innført et lovkrav om et såkalt ”to-konvolutt»-system i de største anskaffelser av bygge- og anleggsprosjekter. Det vil innebære at vurderingen av kvaliteten skal være uavhengig av prisen på de innkomne tilbud. Dertil foreslås loven endret slik at oppdragsgivere forpliktes å offentliggjøre alle deler av evalueringsmodellen. Det vil, heter det i en pressemelding fra ministeriet, skape gjennomsiktighet for tilbydere før de satser på å bli med oi konkurranse om offentlige oppgaver.

Bakgrunnen for forslaget om lovendringer er at erhvervsminister Rasmus Jarlov for en måneds tid siden hadde et dialogmøte med næringslivsrepresentanter og offentlige oppdragsgivere. På dette møtet fikk ministeren innspill til arbeidet med å styrke vurderingen av kvalitet i tilbud i de store anskaffelsene på bygge- og anleggsområdet.

Mer gjennomsiktighet

Ministeren påpeker i pressemeldingen at han ønsker seg mer gjennomsiktighet knyttet til evaluering av tilbud på offentlige oppgaver. Han vil sette fokus på kvalitet i arbeidet med å finne de aktører som skal gjennomføre de store offentlige byggeprosjektene. Det er et ønske hos både oppdragsgivere og tilbydere, ifølge ministeren.

Det fremgår av lovforslaget at det her dreier seg om en plikt. Med forslaget om plikt til å fastlegge og beskrive evalueringsmodellen i konkurransegrunnlaget, bringer regjeringen rettstilstanden i overensstemmelse med anskaffelseslovens hensikt, skriver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en kommentar til lovforslaget.

Prinsipiell klagesak

Styrelsen peker på at lovforslaget kommer etter at Klagenævnet for Udbud i august 2017 i en prinsipiell sak avgjorde at oppdragsgiver kunne unnlate å offentliggjøre alle deler av evalueringsmetoden i konkurransegrunnlaget. Saken handlet om en anskaffelse fra Region Midtjylland av anestesiapparater og -monitorer.

Bli den første til å kommentere på "Dansk lovendring skal gi mer gjennomsiktighet og kvalitet i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.