Danskene satser på norskutviklet innovasjons-verktøy

Anbud365: Danskene satser på norskutviklet innovasjons-verktøyCenter for Offentlig-Privat Innovasjon (CO-PI) i Danmark har tatt i bruk fire innovasjonsverktøy som Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) har utviklet. Verktøyene er tilgjengelig på innovativeanskaffelser.no og kan benyttes av hvem som helst i en offentlig virksomhet. På bildet Anne Marie Berg og Lærke Møller Sandsdalen, CO-PI.

Skriv ut artikkelen

Norskutviklet pedagogiske verktøy til hjelp i den innovative anskaffelsesprosessen er brukt på to konkrete skaleringsprosesser for bygg- og anleggsbransjen i Danmark. Ett prosjekt handler om hvordan offentlige byggherrer kan redusere massehåndtering i prosjektene sine, og ett om omstilling av arbeidsplasser. Verktøyene skal først og fremst styrke bestillerkompetansen. Nå går de sin seiersgang også i Danmark.

Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) med seniorrådgiver Hilde Sætertrø i spissen har så langt utviklet fire planleggingsverktøy, sammen med trondheimsbaserte Abilator. Hvert verktøy hjelper innkjøperne gjennom viktige deloppgaver i anskaffelsesprosessen – slik som oppstart, behovskartlegging, markedsdialog og ledelsesforankring.

— Målet er altså å kartlegge behovene i organisasjonen – hva er problemene som må løses? – for deretter å kommunisere disse behovene ut til markedet på en måte som skaper interesse og bringer frem nye løsninger, sier Sætertrø i et intervju på nettsiden til Abilator.

I bruk også i Danmark

Nå tar danskene i bruk LUP’s pedagogiske verktøy til hjelp i den innovative anskaffelsesprosessen. Det offentlige Norge og Danmark bruker til sammen omkring 980 milliarder kroner i året på anskaffelser fra privat næringsliv.

I Danmark har CO-PI, en nær samarbeidspartner av LUP, oversatt verktøyene og benytter dem nå som inspirasjon for eget opplegg.

— Vi valgte verktøyene fordi de skaper gode forutsetninger for å utforske behovene i offentlig sektor. Vi har brukt verktøyene en liten stund nå og merker at de lar oss koble behov mot innkjøp på en god måte, forklarer Anne Marie Berg, innovasjonskonsulent i CO-PI – også hun er intervjuet på nettsiden til Abilator.

To skaleringsprosesser

Kollega og med-innovasjonskonsulent Lærke Møller Sandsdalen har brukt verktøyene på to konkrete skaleringsprosesser for bygg- og anleggsbransjen.

— Ett prosjekt handler om hvordan offentlige byggherrer kan redusere massehåndtering i prosjektene sine, og ett om omstilling av arbeidsplasser. Metoden vår handler til syvende og sist om å samle så mange aktører som mulig om enslydende krav, men før vi kommer dit må vi utforske de faktiske behovene våre, skjønne utfordringene vi står ovenfor og finne ut hvordan vi kan være tydelig i formidlingen av disse behovene når vi går i felles markedsdialog.

Bli den første til å kommentere på "Danskene satser på norskutviklet innovasjons-verktøy"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.