Difi med anbefalt nyttårsforsett for innkjøperne i stat og kommune

Anbud365: Difi med anbefalt nyttårsforsett for innkjøperne i stat og kommuneLa 2019 bli året det offentlige virkelig viser vei. La innbyggere, leverandører og politikere merke at nå krever vi varer og tjenester som er bra for miljø og klima og som gir den omstillingen Norge trenger både for å begrense klimagassutslippene og for å opprettholde et høyt velferdsnivå, skriver avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difis avdeling for offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Vi må bli bedre til å bruke anskaffelser for å ta hensyn til klima og til å bidra til innovasjon. Dette er mitt anbefalte nyttårsforsett for innkjøperne i stat og kommune, skriver avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difis avdeling for offentlige anskaffelser på bloggen #bedreforvaltning. Selv om mye er bra, er offentlig sektor fortsatt ikke flinke nok til å stille krav om bærekraftige løsninger, eller til å bruke anskaffelser til å lage tjenester eller løsninger vi ikke kjenner i dag (innovasjon).

Innovasjon, klima og miljø, og styring og ledelse kommer svakt ut i Difis store anskaffelsesundersøkelse som ble lagt frem på Anskaffelseskonferansen tidligere i høst. I overkant av 250 statlige virksomheter, kommunale og fylkeskommunale virksomheter svarte på undersøkelsen.

Still krav i anskaffelsene

Undersøkelsen viser oss tydelig på hvilke områder innkjøperne trenger hjelp og støtte, skriver Strømsnes. Selv om mye er bra, er offentlig sektor fortsatt ikke flinke nok til å stille krav om bærekraftige løsninger, eller til å bruke anskaffelser til å lage tjenester eller løsninger vi ikke kjenner i dag (innovasjon). Vi trenger en slik omstilling og fornying for å møte utfordringene vi står overfor på klimaområdet og med en aldrende befolkning og reduserte offentlige inntekter.

– En forholdsvis høy andel av virksomhetene oppgir at de har god dialog med markedet i forbindelse med nye anskaffelser, fremholder avdelingsdirektør Strømsnes i sitt blogginnlegg, og fortsetter: – Dette er positivt.  Samtidig svarer kun fem prosent av virksomhetene at de aktivt søker innovative løsninger i anskaffelser. De største virksomhetene, med over 5000 ansatte ligger litt lenger fremme på innovasjon, men forskjellen er ikke stor. Bare 45 prosent av respondentene svarer at de har god kompetanse på klima, miljø og samfunnsansvar.

Følg de gode eksemplene

Strømsnes stiller spørsmål om hvordan kompetansen kan bli bedre? Nøkkelen er at ledelsen engasjerer seg mer i anskaffelsene og at de bruker strategiske verktøy for å nå virksomhetens mål. Et av Difis viktigste tiltak er å tilby innkjøpere og ledere målrettet og praktisk veiledning om dette på nettstedet anskaffelser.no.

Difi legger også mye vekt på å trekke frem inspirerende eksempler. Strømsnes trekker spesielt frem Undervisningsbygg i Oslo som vant Difis pris for bærekraftige anskaffelser i 2018. De tar i bruk sirkulær økonomi ved at de bruker byggematerialer om igjen. De ser ressurser der andre ser avfall. Ikke bare finner de miljøvennlige løsninger for energi som passivhus, bruk av solcellepaneler og lavkarbonbetong, men de satser også på utslippsfrie byggeplasser og ombruk av byggematerialer.

Enorme summer gir store muligheter

Med 500 milliarder i potten har det offentlige gode muligheter for å støtte opp under ambisiøse politiske målsettinger både om klima, miljø og innovasjon. La 2019 bli året det offentlige virkelig viser vei, oppfordrer Dag Strømsnes i Difi. La innbyggere, leverandører og politikere merke at nå krever vi varer og tjenester som er bra for miljø og klima og som gir den omstillingen Norge trenger både for å begrense klimagassutslippene og for å opprettholde et høyt velferdsnivå.

Bli den første til å kommentere på "Difi med anbefalt nyttårsforsett for innkjøperne i stat og kommune"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.