Difi vurderer flere aktuelle registre for eBevis

Anbud365: Difi vurderer flere aktuelle registre for eBevisNordnorske entreprenørers Serviceorganisasjon SA (NESO), her ved avdelingsleder juridisk, Karina Krane, stilte spørsmål til Nærings- og fiskeridepartementet om eBevis.

Skriv ut artikkelen

Ved å innhente eBevis kan en offentlig oppdragsgiver få informasjoner om leverandører fra en rekke registrere. I løpet av året skal Difi vurdere utvidelse til flere registre på anskaffelsesområdet. Dette fremgår av korrespondanse fra Nærings- og fiskeridepartementet (NFD). Eventuelle forskriftsendringer på grunn av etableringen av eBevis vil bli vurdert nærmere av departementet, heter det, men per dags dato er det ikke konkrete planer om dette.

Nærings- og fiskeridepartementet sendt medio april i år ut en pressemelding om etableringen av eBevis. Det er en digital tjeneste som forenkler deltakelse i offentlige anskaffelser, og gjør det enklere å sjekke om leverandører er seriøse. Med eBevis får offentlige oppdragsgivere tilgang til de opplysningene de trenger, uten at bedriftene selv må sende dem inn.

NESO, som er en organisasjon for bygg og anleggsentreprenører i Nord-Norge og Trøndelag, har tatt opp et par spørsmål knyttet til meldingen. Deres medlemmer deltar i offentlige anbudskonkurranser og organisasjonen er derfor opptatt av forenklinger for våre medlemmer, heter det i henvendelsen.

Forskriftsendring?

Det ene spørsmålet gjaldt om det blir endringer i anskaffelsesforskriften som følge av dette? I FOA §7-2 fremgår det at skatteattest skal kreves av den valgte leverandøren. Vil det nå være slik at dette ikke skal sendes inn av valgt entreprenør?

Til det svarte NFD at eventuelle forskriftsendringer på grunn av etableringen av eBevis vil bli vurdert nærmere av departementet. Per dags dato er det ikke konkrete planer om dette. Som det fremgår av anskaffelsesforskriften § 17-1 fjerde ledd, kan ikke oppdragsgiver be leverandørene levere dokumentasjonsbevis dersom han selv har muligheten til å innhente opplysningene kostnadsfritt i en database i en EØS-stat.

NFD henviser også til sin veiledning til anskaffelsesreglene, der unntak fra adgangen til å be om ettersending finnes i punkt 25.8 Unntak fra adgangen til å be om ettersending. Et annet unntak er at oppdragsgiveren ikke kan be om levering av dokumentasjonsbevis dersom han har mottatt de samme bevisene i tidligere konkurranser.

Annet enn skatt?

NESOs andre spørsmål – om hvilke andre opplysninger enn skatt er det tale om å innhente gjennom e-bevis – ble besvart fra NFDs side slik:

– eBevis gir offentlige oppdragsgivere tilgang til følgende opplysninger om leverandørene fra Brønnøysundregistrene: organisasjonsnummer, foretaksnavn, organisasjonsform, næringskode med beskrivelse, forretningsadresse og postadresse, registrerings- og stiftelsesdato i Enhetsregisteret, antall ansatte, hvorvidt virksomheten er under konkursbehandling, hvorvidt virksomheten er under frivillig eller tvungen avvikling, dato for sist innsendte årsregnskap, firmaattest og årsregnskap for inntil 5 år.

NFD tok også spesielt med fra Skatteetaten: opplysninger om betalte skatter og avgifter. Dette inkluderer forfalte og ubetalte renter og gebyrer på skatt, arbeidsgiveravgift, merverdiavgift, forskuddstrekk, ansvarskrav skatt og ansvarskrav merverdiavgift.

eBevis kan utvides slik at den gi tilgang til flere registre og flere opplysninger, fremgår det av NFDs svar til NESO. Difi skal i 2019 vurdere utvidelse til flere registre på anskaffelsesområdet.

Bli den første til å kommentere på "Difi vurderer flere aktuelle registre for eBevis"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.