Direkte-anskaffet kommunekontrakt med selskapet der sønnen er ansatt

Anbud365 - A: Direkte-anskaffet kommunekontrakt med selskapet der sønnen er ansattSaltdal kommune, her ved kommunedirektør Stein Ole Rørvik (t.v.) og ordfører Rune Berg, har ikke vært helt heldig med en anskaffelse, som i etterkant er blitt en Kofa-sak.

Skriv ut artikkelen

En entreprenør ble invitert av kommunen på en befaring. Der ble firmaet bedt om å komme med tilbud, som senere kom – og ble akseptert over bordet. Ingen konkurranse ut over det. Saltdal kommune legger seg flate, erkjenner at konkurranse burde ha vært foretatt, selv om det skulle vært en Del 1-anskaffelse. I tillegg er sønnen til den i kommunen som håndterte direkte-anskaffelsen ansatt i entreprenør-firmaet. Ikke brudd på habilitetsregler, dette, mener kommunen.

Kontrollutvalget i Nordlands-kommunen, som har ca. 4600 innbyggere, har sendt saken – med kommunaldirektørens redegjørelse – til kommunestyret til orientering. Det dreier seg om et oppdrag med arbeider på Rognan ungdomsskole.

Samtidig det inntrufne blitt en Kofa-sak, der kommunen i sitt svar erkjenner å ha brutt anskaffelsesloven § 4 ved ikke å sørge for konkurranse om den aktuelle kontrakten. Leverandøren ble engasjert gjennom en direkteanskaffelse, og det ble ikke gjennomført konkurranse om anskaffelsen. Det beklages, heter det, og kommunen lover å jobbe for å bedre sine rutiner for å sikre at regelverket overholdes ved fremtidige anskaffelser.

Ikke skriftlig kontrakt

Kommunaldirektøren skriver i sin redegjørelse at det ikke foreligger en skriftlig kontrakt i dette tilfellet. Avtalen som anskaffelsen gjelder, følger av et skriftlig tilbud fra leverandør og muntlig aksept av dette tilbud fra kommunens side.

I mai i år planla kommunens byggforvaltning og skolens ledelse en befaring for å se nærmere på tiltaket. Rektor ved skolen hadde tilkalt en entreprenør for at selskapet skulle delta under befaringen og komme med et tilbud på jobben. Kommunen mottok tilbud på arbeidet den 16. juni 2022, samme dag ble tilbudet på nærmere 350 000 akseptert.

Sykefravær og svært stor arbeidsbelastning

Men nå er avtalen med denne entreprenøren bragt til opphør og prosjektet er stanset i påvente av prosjektering og konkurranseutsetting. Hovedårsaken til at det gikk galt er, ifølge kommunedirektorens redegjørelse, at anskaffelsen ble gjort i en tid med svært stor arbeidsbelastning og påfølgende sykefravær i avdelingen for byggforvaltning. Kommunen hadde, heter det, i denne anskaffelsen ikke hatt tilstrekkelig god nok internkontroll til å fange opp uregelmessighetene i denne avtaleinngåelsen.

I tillegg er en av de åtte ansatte i entreprenørfirmaet sønn av han sto for anskaffelsen fra kommunens side. Sønner er ansatt som tømrer i dette firmaet og har, ifølge redegjørelsen, ingen ledende stilling i selskapet, økonomisk interesse i anskaffelsen eller i selskapet for øvrig.

Ikke brudd på habilitetsreglene

Kommunen peker på at anskaffelsen er av et mindre omfang, både for kommunen og den aktuelle leverandøren. Det er, heter det, følgelig ikke grunnlag for å mene at det her foreligger «særegne forhold» eller at avgjørelsen innebærer «særlig fordel» for kommune-representanten selv eller hans sønn. Saltdal kommune er en relativt liten kommune hvor tilsvarende problemstillinger ofte kan oppstå som følge av de små forhold. Dermed slår kommunen fast at det ikke foreligger brudd på anskaffelsesregelverkets regler om habilitet.

1 kommentar på "Direkte-anskaffet kommunekontrakt med selskapet der sønnen er ansatt"

  1. Lotte Kajander | 13. oktober 2022 på 10:12 | Svar

    Hva er poenget med å nevne sønnen i overskriften? “Sønnen er ansatt som tømrer i dette firmaet og har, ifølge redegjørelsen, ingen ledende stilling i selskapet, økonomisk interesse i anskaffelsen eller i selskapet for øvrig.”

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.