Domstolsverket tatt på fersken – gjorde en ulovlig direkteanskaffelse

Anbud365: Domstolsverket tatt på fersken – gjorde en ulovlig direkteanskaffelseNår oppdragsgiveren ikke konkurranseutsetter valget av samarbeidspartner får ikke andre leverandører mulighet til å konkurrere om anskaffelsen ved f.eks. å tilby bedre vilkår eller lavere leie, sier generaldirektør Rikard Jermsten i en kommentar til en avgjørelse der Konkurrensverket retter kritikk mot Domstolsverket i forbindelse med en ulovlig direkteanskaffelse (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

Domstolsverket inngikk et samarbeid om et nybygg med et eiendomsselskap uten å kunngjøre valg av partner. I avtalen inngikk at partneren skulle påta seg prosjektering, og at Domstolsverket senere skulle leie i bygget. Dette er en ulovlig direkteanskaffelse slår Konkurrensverket fast i en avgjørelse. Partneren sto selv for anskaffelse av en entreprenør – basert på et konkurransegrunnlag etter Domstolsverkets anvisninger.

Bakgrunnen for saken var at Castellum City Förvaltning AB innbød til en arkitektkonkurranse om å tegne et nytt domstolsbygg. Domstolsverket ble invitert til og takket ja til å delta som jurymedlem. En gjennomføringsavtale ble tegnet. I den ble partenes samarbeid ved prosjektering og oppføring av et nytt bygg beskrevet, slik at de kunne inngå leieavtale om bygget. Hvis Domstolsverket ikke skulle komme til å ville leie, skulle Castellum ha erstatning for forgjeves prosjektering og kontraktsbrudd.

Bygget skule oppføres etter krav som fremgikk av gjennomføringsavtalen og nærmere beskrives i b.la. Domstolsverkets romprogram. Domstolsverket hadde ansvaret for anskaffelsen av utførende entreprenør. Det skulle resultere i en kontraktstildeling og en entreprenøravtale, som i sin tur skulle overdras til Castellum. Verdien av kontrakten var anslått til 400 mill svenske kroner.

Tilleggsavtale

Domstolsverket inngikk deretter en tilleggsavtale med to ulike selskap i Castellum-gruppen, hvorav det ene var selskapet Domstolsverket hadde gjort gjennomføringsavtale med. Det neste var at Domstolsverket inngikk en 15-årig leieavtale med Castellum-selskapet som var utpekt til formålet i tilleggsavtalen. En entreprenør fikk byggekontrakten – en beslutning som ble godkjent av styret i Castellum AB. Entreprenøravtalen ble inngått mellom Domstolverket, Castellum og den valgte leverandøren.

Konkurrensverket skriver at når et prosjekt består av så vel anskaffelsespliktige som ikke-anskaffelsespliktige elementer i separate kontrakter, er det viktig å vurdere om prosjektet utgjør en helhet og de aktuelle kontraktene er objektivt delbare eller ikke. Dette for å forsikre seg om at samtlige anskaffelser som omfattes av regelverket, blir kunngjort.

Alt må konkurranseutsettes

At bare visse deler av et prosjekt konkurranseutsettes, leger ikke en sviktende kunngjøring av en annen anskaffelse. Konkurrensverket understreker at alle anskaffelsespliktige kontrakter må konkurranseutsettes, inklusive et prosjekteringsansvar som Castellum i denne saken har påtatt seg og via en leieavtale fått betalt for.

Bli den første til å kommentere på "Domstolsverket tatt på fersken – gjorde en ulovlig direkteanskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.