En rekke verktøy å benytte for å kutte klimagassutslipp i anskaffelser

Anbud365: En rekke verktøy å benytte for å kutte klimagassutslipp i anskaffelserAnette Aanesland, adm.dir i Nye Veier, overrekker «Sjekkliste - klimatiltak i anleggsbransjen» til samferdselsminister Knut Arild Hareide på en «coronakorrekt» måte. Sjekklisten har ZERO og Nye Veier utarbeidet.

Skriv ut artikkelen

En offentlig oppdragsgiver – en byggherre – har en rekke verktøy å benytte for å bidra til å kutte klimagassutslipp i sine anskaffelser. Det fremgår av en sjekkliste som nylig ble lagt frem: Krav om klimagassbudsjett, mål om utslippskutt i det enkelte prosjekt og krav om dokumentert klimagassreduksjon at andre bonuser i kontrakten skal utløses er noen av de verktøyene som anbefales benyttet.

Zero og Nye Veier inngikk i 2018 et partnerskap for å identifisere gode klimaløsninger i anleggssektoren. Et produkt av dette partnerskapet ble nylig lagt frem, nemlig publikasjonen «Sjekkliste – klimatiltak i anleggsbransjen»

Her finner man bl.a. mulige tiltak for å ta grep i planleggingsfasen med sikte på å kutte utslipp:

 • Legg til rette for tidliginvolvering av entreprenører og leverandører gjennom f.eks. leverandørutviklingsprogram, leverandørkonferanser, innovative anskaffelser, FOU-prosjekter e.l.

Byggherren har stor påvirkning

En byggherre har, heter det, stor påvirkning på det endelige klimagassavtrykket fra infrastrukturprosjekter. Gjennom planlegging og anskaffelser setter byggherrene de overordnede rammene for hvordan prosjektene skal utføres. Klima- og miljøhensyn er en viktig del av dette.

Mulige tiltak byggherre kan gjøre for å redusere klimagassutslipp, ifølge sjekklisten fra Zero og Nye Veier:

 • Still krav om klimagassbudsjetter i anskaffelsene, og spesifiser format på budsjettene for rettferdig sammenligning.
 • Sett mål/krav om klimagassreduksjon i det enkelte prosjekt. Dette kan gjøres på mange forskjellige måter, eksempelvis:

  – Sett et minimumskrav for hvor stor utslippsreduksjon tilbydere må forplikte seg til å oppnå, sammenlignet med et utgangspunkt spesifisert av byggherren. (f.eks. 20 %, 30 % eller mer).
  – Gi «klimabonus» ved god måloppnåelse på klimagassreduksjon
  – Bruk klimagassutslipp aktivt som en måte å vurdere tilbyderne opp mot hverandre i anskaffelser.
 • Still krav om klimagassregnskap fra leverandører.
 • Still krav om EPD for innsatsfaktorer benyttet i anlegget.
 • Still krav om at klimagassreduksjonen oppnås, dokumentert med klimagassregnskap, for at andre bonuser i kontrakten skal utløses.
 • Avhengig av kontekst i det enkelte prosjekt; vurder å stille krav om spesifikke tiltak, men gi også alltid potensielle leverandører mulighet til å spille inn hvilke klimatiltak som er mest kostnadseffektive.

Potensialet for utslippskutt i anbudet

I publikasjonen er det også en graf, som viser klimagassutslippene for bygging og drift for to eksempelstrekninger, ved å benytte bransjestandard, materialer med de beste EPDene (idealveien), og bygge/drifte med antatt snart tilgjengelig teknologi (fremtidsveien). En slik analyse gir byggherre god oversikt over potensialet for utslippskutt i anbudet, heter det.

Bli den første til å kommentere på "En rekke verktøy å benytte for å kutte klimagassutslipp i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.