Entreprenør-klage: Hvorfor legger ikke kommunen til rette for lokale?

Anbud365: Entreprenør-klage Hvorfor legger ikke kommunen til rette for lokaleAdm. dir. Bernt Jæger i Næringsforeningen reagerer overfor Haugesund Avis også på anbudskonkurransenes krav: - Flere av våre medlemsbedrifter er bekymret over at Haugesund kommune velger å gå ut med oppdrag som kan fremstå «skreddersydd» for nasjonale totalentreprenører.

Skriv ut artikkelen

Byggingen av 100 millioners-prosjektet Haraldsvang skole, flerbrukshall og uteområde i Haugesund har hisset opp lokale entreprenører: Lokale totalentreprenører med lokal arbeidskraft har ikke mulighet til å nå opp i konkurranse om å få jobben mot riksentreprenører fra andre steder, heter det: Kravene i anbudskonkurransene er for rigide, og skal vi bygge lokal kompetanse, må vi brukes. Haugesund kommune mener at Haraldsvang-prosjektet er et så stort prosjekt at det vil gi mulighet for flere lokale entreprenører til å delta med ulike leveranser.

Saken har flere ganger vært omtalt i Haugesund Avis.

I en kommentar fra kommunen heter det bl.a. at de at lokale entreprenører er konkurransedyktige og ønsker å konkurrere om de ulike prosjektene kommunen skal gjennomføre. Haraldsvang-prosjektet er et så stort prosjekt at det vil gi mulighet for flere lokale entreprenører til å delta med ulike leveranser – leveranser og oppdrag som vinneren av prosjektet vil måtte ha behov for i gjennomføringen. Som oftest er det avgjørende for vinneren at det benyttes lokale entreprenører, for å oppnå en konkurransedyktig pris, ifølge kommunen.

Gode muligheter for lokale

Entreprisemodellene som Haugesund kommune benytter, gir gode muligheter for at lokale leverandører kan ta del i prosjektene, slik kommunen ser det. Når totalentreprenørene som konkurrerer i for eksempel Haraldsvang-prosjektet er gjort kjent, er det mulighet for den som evner og vil, til å selge inn egne tjenester. Erfaringen er at mange dyktige firma på Haugalandet griper den sjansen, og sikrer seg verdifulle kontrakter som leverandør eller underentreprenør i prosjektene.

Det aller meste av verdiskapningen som skjer rundt kommunens prosjekt blir værende igjen på Haugalandet. Derfor er vi trygge på at våre prosjekt bidrar positivt til lokale arbeidsplasser, understreker kommunen i sin kommentar til Haugesund Avis.

I anbudskonkurransen om å bygge Haraldsvang-prosjektet mener leder og eier Terje Lindstrøm i GL Gruppen at lokale totalentreprenører ikke har mulighet til å nå opp i konkurranse om å få jobben mot riksentreprenører fra andre steder i landet. Det betyr at lokale bedrifter med lokal arbeidskraft ikke når opp.

Kravene er for rigide

– Jeg reagerer på kravene i anbudskonkurransene. De er for rigide. På et prosjekt trommet vi sammen det beste laget sammen med en annen entreprenør, men vi ble funnet for lette. Et av kravene fra kommunen i konkurransen om Haraldsvang skole er at en tidligere må ha bygget et BREEAM-sertifisert bygg. Men et sånt bygg er ikke satt opp her lokalt tidligere, sier Lindstrøm.

Han mener kommunene bør begynne å bruke lokale totalentreprenører om kommunene ønsker å bygge opp om lokalt næringsliv. Spesielt nå under korona kan det være viktig å ta med seg. – Vi konkurrerer gjerne med dyktige kolleger, men vi er ute etter en forståelse om at kommunene ikke må sikte for høyt slik at vi ikke kan være med i konkurransene. Skal vi bygge lokal kompetanse, må vi brukes. Riksentreprenørene plukker ned de prosjektene de ønsker seg, sier GL Gruppens leder.

Bli den første til å kommentere på "Entreprenør-klage: Hvorfor legger ikke kommunen til rette for lokale?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.