Entreprenør-krav: Gransk hele Follobane-anskaffelsen

Anbud365: Entreprenør-krav: Gransk hele Follobane-anskaffelsenSamferdselsminister Jon-Ivar Nygård har varslet gransking av Follobane-prosjektet. Nå får han råd fra Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA) om å ta med hele Follobane-anskaffelsen i granskingen (foto: Fredrik Naumann/Felix Features)

Skriv ut artikkelen

Den varslede granskingen av Follobane-prosjektet må ta for seg hele anskaffelsen og ikke bare den siste delen der utgangspunktet er de nylig oppståtte tekniske feil i strømsystemet. Tidligere feilsteg må ikke skje igjen, heter det fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA). Hele den norske entreprenørbransjen hadde forventninger til gigantprosjektet. Istedenfor gikk 95,5 % av kontraktene til utenlandske entreprenører. Og en samlet norsk entreprenørbransje advarte mot den kontraktsmodellen som ble valgt.

EBA har skrevet brev til Samferdselsdepartementet, der de påpeker at hele samfunnet inklusive bransjen, bestillere og politisk ledelse i departementene vil ha nytte av en bred og inngående gransking av hele Follobaneanskaffelsen.

Tidenes største prosjekt i samferdselssektoren i Norge skulle bli en spydspiss innen offentlige anskaffelser. I stedet for å bli et foregangsprosjekt har Follobanen vist seg å være beheftet med store feil og mangler over tid.

Ta for seg hele anskaffelsen

EBA tar til orde for at samferdselsministerens varslede gransking tar for seg hele anskaffelsen og ikke bare den siste delen der utgangspunktet er de nylig oppståtte tekniske feil i strømsystemet.

– Det er svært viktig at vi nå trekker frem alle momenter rundt dette slik at erfaringene derfra blir med oss inn i de neste, store prosjektene som Ringeriksbanen, sier administrerende direktør Heikki Eidsvoll Holmås i EBA.

Hele den norske entreprenørbransjen hadde forventninger om å ta del i utvikling og kompetansebygging som følge av starten på en ny epoke med store samferdselsprosjekter i Norge. Istedenfor ble 95,5 % av kontraktene ble tildelt utenlandske entreprenører. En samlet norsk entreprenørbransje advarte mot kontraktsmodellen der man gikk bort fra NS-84 standarden og valgte Norsk Totalkontrakt – NTK som kontraktstandard.

Temaer i en granskning

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg mener hele bransjen, bestillere og politisk ledelse i departementene vil ha nytte av en gransking av Follobaneanskaffelsen.

En granskning kunne sett nærmere på følgende momenter, ifølge EBA:

  • Hvordan samferdselsprosjekter gjennomføres og hvordan offentlige byggherrer etterspør for å sikre verdiskapning, sysselsetting og effektiv gjennomføring.
  • Rettsaken om brudd på anskaffelsesreglementet, en sak Skanska vant og fikk tilkjent 350 mill. i erstatning
  • Konkurs hos en av hovedentreprenørene med store følger både økonomisk og for framdrift for prosjektet. Merkostnad er beregnet til 1,6 mrd. kroner.
  • Uenighet om ansvar for vanskelige grunnforhold

Bli den første til å kommentere på "Entreprenør-krav: Gransk hele Follobane-anskaffelsen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.