Feillevert tilbudskonvolutt er blitt sak i Stortinget

Anbud365: Feillevert tilbudskonvolutt er blitt sak i StortingetLederen i Stortinegts transport- og kommunikasjonskomite, Nicolai Astrup (h) tar saken.

Skriv ut artikkelen

Historien om den uheldige entreprenøren som leverte tilbudet til Statens vegvesen til feil adresse er nå blitt en sak i Stortinget. Lederen av transport– og kommunikasjonskomiteen, Nicolai Astrup (h) har stilt næringsminister Monica Mæland et skriftlig spørsmål: Hva vil statsråden gjøre for å unngå i størst mulig grad at formalia blir grunnlaget for å avvise anbud?

Bakgrunnen for saken er at det skulle leveres to konvolutter i konkurransen om en milliardkontrakt i regi av Statens vegvesen. De tre konkurrentene leverte sin første konvolutt der den skulle, men Hæhre Entreprenør AS leverte konvolutt 2 til feil adresse og ble dermed avvist. De andre to aktørene i konkurransen er NCC Norge AS og Skanska Norge AS.

Konvolutt to, som inneholder prisen for kontrakten, skulle leveres innen torsdag 2. juni klokken 10:00. Statens vegvesens prosjektledelse oppdaget først under den planlagte åpningen at det manglet en konvolutt. Åpningen ble da lagt på is.

Utsatt åpning på nytt

Tilbudene fra NCC og Skanska skulle så etter planen ha vært åpnet i går, 20. juni kl. 14:00, men til bygg.no sier regiondirektør Torbjørn Naimak i Statens vegvesen at åpningen utsettes. Han ønsker ikke at noen av partene skal ha kunnskap om prisene i anbudet før denne saken er avklart.

I sitt skriftlige spørsmål til næringsminister Monica Mæland minner Astrup om at E6 Helgeland er et viktig prosjekt for å styrke konkurransekraften og trygge hovedfartsåren mellom nord og sør. Utbyggingen av delprosjektet Helgeland Sør ble vedtatt av Stortinget i fjor høst.

Fremoverlent statsråd

– Det er ikke første gang at vi hører om at formalia fører til at formodentlig ellers gode anbud avvises uten realitetsbehandling. Jeg opplever at statsråden har vært svært fremoverlent i arbeidet med å fornye lov om offentlig anskaffelser, og gjorde allerede sommeren 2015 endringer i forskriften for å hindre at enkelte formaliteter blir grunnlag for avvising. Likevel synes det som at det fortsatt er uklarheter som får uheldige konsekvenser, poengterer Astrup.

Konkurransen om kontrakten for E6 Helgeland sør er gjennomført med konkurransepreget dialog, der aktørene i samråd med Statens vegvesen har jobbet frem konkrete forslag til løsninger for nye E6. De ferdige konseptene, konvolutt én, ble levert 20. mai.  Kontraktstørrelsen er anslått til på om lag 1,9 mrd. kr.

Solvik–Olsen og Hæhre

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har også kommentert denne saken. Til bygg.no sier han: – Vi kan ikke ha det slik. I akkurat denne konkrete saken kan vi ikke gjøre så mye med regelverket som foreligger, men vi må se til at dette ikke skjer i fremtiden. Sett at den avviste entreprenøren ligger lavere enn sine konkurrenter, så vil samfunnet kunne gå slipp av store summer.

Styreleder Albert Hæhre i Hæhre Entreprenør sier til bygg.no at selskapet har påklaget avvisningsvedtaket fra Statens vegvesen. – Problemet er, fremhever han, at Statens vegvesen ikke har overholdt sin plikt til å opptre formelt riktig i saken. Statens vegvesen har ikke klart å følge opp sine egne pålagte prosedyrer og retningslinjer.

Les også vår tidligere omtale av saken – «Leverte tilbudet på feil sted – mistet sjansen til milliardkontrakt»

Bli den første til å kommentere på "Feillevert tilbudskonvolutt er blitt sak i Stortinget"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.