Fikk «usedvanlig fordelaktig» pristilbud – droppet anbudskonkurranse

Anbud365: Fikk «usedvanlig fordelaktig» pristilbud – droppet anbudskonkurranseKommunedirektør Ingjerd Astad i Trøndelagskommunen Hitra har for tiden to saker i Kofa – begge gjelder påstander om ulovlige direkteanskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Kommunen mente å ha fått et «usedvanlig fordelaktig» pristilbud fra en privat byggherre som selv hadde sørget for en tilbudsinnhenting. Dermed droppet kommunen selv å legge arbeidet ut på anbud. Som grunn rekker kommunen frem et par unntaksmulighet i lovverket. Men saken ligger nå på Kofas bord og overtredelsesgebyr truer. Der ligger den sammen med enda en sak om ulovlig direkteanskaffelse fra samme kommune – Hitra.

Hitra er en kommune i Trøndelag med drøyt 5000 innbyggere og som for tiden har to saker inne hos Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa). Begge er såkalte gebyrsaker, det vi si at Kofa kan ilegge kommunen – i verste fall – 15% av kontraktsverdiene i gebyr. Anslagene i klagene til Kofa er at de to kontraktene til sammen er verd 20 mill.

HITRA-FRØYA skrev om denne saken først.

Den ene saken gjelder et sprengningsoppdrag som gjelder Hitra kysthavn, som entreprenøren som har klaget kommunen inn for Kofa, mener burde ha vært lagt ut på anbud. Ifølge klageren er verdien på oppdraget mellom tre og seks mill. Det har ikke vært tilstrekkelig konkurranse, mener klageren.

Usedvanlig fordelaktig pristilbud

Arbeidene skulle vært gjort på nabotomten til et kommende fryselager. Slik kommunen ser det, var det nødvendig å sprenge før lageret ble bygget. Nå hadde selskapet som skulle bygge fryselageret selv hatt en tilbudsinnhenting fra flere aktører, og kommunen valgte å benytte seg av et av tilbudene derfra. Prisen var usedvanlig fordelaktig for kommunen, heter det.

Da klageren i sin tid tok kontakt med kommunen for å få vite hvor de kunne finne opplysninger om sprengningsoppdraget, svarte kommunen at de benyttet seg av to unntaksregler i lov om offentlige anskaffelser, ifølge HITRA-FRØYA:

  • Den ene unntaksregelen sier at anbudsreglene ikke gjelder for kontrakter som “oppdragsgiveren kan inngå på grunnlag av et usedvanlig fordelaktig tilbud som gjør det mulig å anskaffe ytelsene til en pris som ligger vesentlig under normale markedspriser”.
  • Den andre unntaksregelen sier at det samme gjelder for kontrakter som “oppdragsgiveren på grunn av uforutsette omstendigheter ikke kan utsette inngåelsen av i den tidsperioden det vil ta å få gjennomført en åpen eller begrenset tilbudskonkurranse”.

Bygg til barnehage

Den andre Kofa-saken for kommunen dreier seg om kjøp av et modulbygg til 14 mill til bruk ved utvidelse av en barnehage. Da kjøpet ble behandlet i kommunestyret ble det fremmet forslag om å legge kjøpet ut på anbud, men det ble stemt ned. Kommunen på sin side mener flere bedrifter som tidligere har levert slike modulbygg, ble kontaktet for å gi tilbud på byggene. Men ut på anbud kom oppdraget ikke.

Bli den første til å kommentere på "Fikk «usedvanlig fordelaktig» pristilbud – droppet anbudskonkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.