Flere anskaffelsesgrep i bærekraftsplanen til vegvesenets «utstillingsvindu»

Anbud365: Flere anskaffelsesgrep i bærekraftsplanen til vegvesenets «utstillingsvindu»Vegdirektør Ingrid Dahl Hovland har «bestilt» prosjektet E18 Vestkorridoren også skal være Vegvesenets utstillingsvindu for bærekraft og digitalisering (foto: Knut Opeide, Statens vegvesen).

Skriv ut artikkelen

Ikke hver dag at et vegprosjekt lager sin egen handlingsplan for bærekraft. Men det har E18 Vestkorridoren nå gjort, og flere anskaffelsestiltak er med i planen. Ny E18 inn og ut fra Oslo vestfra blir et utstillingsvindu for veibygging. Ikke bare ved at 90 000 passerer anleggsprosjektet daglig, men sjefen i Statens vegvesen har bestemt at prosjektet også skal være utstillingsvindu for digitalisering og bærekraft.

E18 Vestkorridoren er veistrekningen mellom Lysaker i Bærum og Drengsrud i Asker. Byggingen av etappe 1 mellom Lysaker og Ramstadsletta er godt i gang, kostnadsrammen er på 17,4 mird. På etappe to, Ramstadsletta-Nesbru pågår jobben med å utarbeide reguleringsplan. Over 90 000 kjøretøy passerer prosjektområdet hver dag. Sånn sett er E18 Vestkorridoren et av Vegvesenets store og viktig utstillingsvinduer for vegbygging.

Bærekraft og digitalisering

Men «bestillingen» fra vegdirektør Ingrid Dahl Hovland er at prosjektet også skal være Vegvesenets utstillingsvindu for bærekraft og digitalisering. Og til å gi en ramme for arbeidet med å finne bærekraftig balanse mellom miljø-, samfunns- og økonomiinteresser, har prosjektet nylig lansert en handlingsplan for bærekraft.

Vestkorridorens handlingsplan for bærekraft bygger på FNs bærekraftmål, som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer innen 2030. Statens vegvesen leverer allerede på mange av de 17 bærekraftmålene. Men i Vestkorridorens handlingsplan har Vegvesenet likevel prioritert og konkretisert enkelte mål som man ønsker å strekke seg litt ekstra på.

Fem anskaffelsestiltak

Når det gjelder anskaffelsene sine, lister E18 Vestkorridoren at de skal følge opp bærekraftmålene ved å:

  • Arbeide offensivt for å drive utviklingen i bransjen gjennom å premiere reduksjon i  klimagassutslipp i anskaffelser samt fremme innovative løsninger.
  • Måloppnåelse dokumenteres gjennom: Dokumentasjon på krav til innovasjon konkurransegrunnlag/anskaffelser
  • Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre, fremme bærekraftig innkjøp og ta et helhetlig miljøansvar (mål 12)
  • Sørge for målrettet innsats på innkjøp som reduserer avfall og at avfall sorteres rett
  • Bruke innkjøpsmakten til å fremme grunnleggende menneskerettigheter fo høyrisikoprodukter
    som stein og metall

Bli den første til å kommentere på "Flere anskaffelsesgrep i bærekraftsplanen til vegvesenets «utstillingsvindu»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.