Førkommersiell anskaffelse sikter mot å løse stor drikkevann-utfordring

Anbud365: Førkommersiell anskaffelse sikter mot å løse stor drikkevann-utfordringFrode Andrew Selvik i Trondheim kommune byutvikling er prosjektleder for et førkommersielt prosjekt som har tatt mål av seg til å finne en løsning på en stor samfunnsmessig utfordring – fornyelse av vannledningsnettet.

Skriv ut artikkelen

Norsk vannsektor står overfor en stor utfordring de kommende tiårene – fornyelse av ledningsnettene som forsyner Norge med drikkevann.  Hvordan kommunene løser denne samfunnsutfordringen vil ikke bare påvirke dagens generasjon nordmenn, men også våre barnebarn og deres barnebarn. Et førkommersielt prosjekt med base i Trondheim, som nå er i ferd med å rulles i gang, har som ambisjon å finne frem til en egnet løsning på denne utfordringen.

Prosjektleder for det førkommersielle prosjektet «Gravefri renovering av vannledninger ved hjelp av strømper» er Frode Andrew Selvik i Trondheim kommune byutvikling. Dette er et samarbeidsprosjekt med Oslo vann- og avløpsetat – med støtte fra Forskningsrådet. Selvik forteller til Anbud365 at de er iferd med å komme i gang med prosjektet for alvor. Bak seg har de en dialogkonferanse i Oslo – i oktober i fjor – med om lag 60 fremmøtte. Det var entreprenører, konsulenter og kommuner – for å nevne noen. Med utgangspunkt i hvert sitt dialognotat fikk sju av dem også en-til-en-samtale.

– Vi forsto etter denne markedssjekken at det var interesse og muligheter for vårt prosjekt der ute, sier Selvik. På mange måter representerte denne dialogen vårt forprosjekt. I tillegg vil vi sjekke ut det internasjonale markedet når det gjelder såkalte strømpeløsninger for vann og avløpsledninger.

Treårig prosjekt

Neste milepæl for det treårige prosjektet er en oppstartskonferanse, der bl.a. en fremdriftsplan skal legges. I tillegg vil denne konferanse gi grunnlaget for utarbeidelse av et konkurransegrunnlag for det første av tre steg i en førkommersiell anskaffelse: En anbudskonkurranse der tilbyderne leverer skisser på sine løsninger på utfordringen som skisser i konkurransedokumentene. Neste steg er invitasjon til noen av tilbyderne, gjerne tre-fem, om å utvikle en prototyp, og siste steg er testing av prototypen i regi av gjerne et par av tilbyderne.

Prosjektet handler om norsk vannsektor. Den står ovenfor en stor utfordring de kommende tiårene – fornyelse av ledningsnettene som forsyner Norge med drikkevann.  Hvordan kommunene løser denne samfunnsutfordringen vil ikke bare påvirke dagens generasjon nordmenn, men også våre barnebarn og deres barnebarn. Spørsmål som må besvares er hvor mye som skal fornyes, hvilke ledninger man skal fornye, og hvordan de skal fornyes. Fornyer vi nok? Det er behov for mer effektiv fornyelse av drikkevannsledninger for å øke fornyelsestakten, redusere klimagassutslipp og for å redusere kostnader.

Mangler fullgode løsninger

– Det finnes i dag ingen fullgode løsninger for total gravefri fornyelse av drikkevannsnett, fremhever Selvik. Dette betyr at man i alle typer fornyelses prosjekter må grave delvis eller helt for å fornye ledningene. De strømper som finnes på markedet i dag har svakheter mhp styrke og gjennomføring av bend i ledningsnettet. På grunn av disse svakhetene blir ingen av de metodene som tilbys på det norske markedet i dag brukt i norske drikkevannsnett.

Selvik slår fast at det er interesse for å sjekke om det kan finnes løsninger på det internasjonale markedet som kan være aktuelle som fullgode løsninger for norske drikkevannsnett. I tillegg er det et behov for å beskrive kravene man må stille til strømpe for fornyelse av drikkevannsledninger. Slike krav innebærer blant annet nødvendig kortsiktig og langsiktig styrke, materialkvalitet i kontakt med drikkevann, praktisk installasjon/gjennomførbarhet, og kvaliteten på bend etter installasjon.

Bli den første til å kommentere på "Førkommersiell anskaffelse sikter mot å løse stor drikkevann-utfordring"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.