Forslag til krav i en innovativ anskaffelse for utslipps- og fossilfrie byggeplasser

Anbud365: Forslag til krav i en innovativ anskaffelse for utslipps- og fossilfrie byggeplasserStudien som SINTEF har foretatt i sitt forprosjekt viser at det er behov for økt kompetanse hos bestiller og leverandør om fossilfrie og utslippsfrie alternativer. På bildet konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv (foto: Advokatfirmaet Hjort DA).

Skriv ut artikkelen

En flerfaglig gruppe ved SINTEF står bak en fersk rapport til nytte for offentlige innkjøpere. Her kan de nemlig hente veiledning i hvordan de kan gjennomføre innovative anskaffelsesprosesser med sikte på fossil- og utslippsfrie byggeplasser. Egentlig er Oslo kommune målgruppe for prosjektet, men, som det heter i rapporten, alle profesjonelle aktører med ambisjoner om utslippsfrie byggeplasser kan ha noe å hente her.

SINTEF lanserte nylig rapporten «Utslippsfrie byggeplasser State of the art Veileder for innovative anskaffelsesprosesser». Den omtaler og bygger på et forprosjekt om utslippsfrie byggeplasser med hovedfokus på fagfeltene samferdsel og transport. Rapportens innhold skal bidra til at Oslo kommune kan stille bedre krav til utslippsfrie byggeplasser gjennom innovative offentlige anskaffelser ved å benytte resultater og metodikk fra forskning og utvikling.

Selv om anbefalingene i rapporten retter seg mot Oslo kommune som kravstiller, kan også andre byggherrer og eiendomsutviklere med høye ambisjoner bruke anbefalingene til å formulere krav til utslippsfrie byggeplasser og stimulere til nye innovative anskaffelsesprosesser.

Forslag til kravsetting

I rapporten er det forslag til kravsetting for utslippsfrie byggeplasser og hvordan man kan stille krav til valg av prosessmodeller, kompetanse, metoder, verktøy og type dokumentasjon som bidrar til optimaliserte fossilfrie- eller utslippsfrie løsninger. Kravene inkluderer aktuelle temaer (prosesser, optimering, energibruk, avfall og LCA), mål og hvem som må involveres og ha ansvar for å lykkes med målsetningene gjennom alle prosessfaser (programmering, prosjektering, produksjon og drift). Her kan man lese om hovedmål, delmål og tilhørende krav.

Kravene retter seg mot profesjonelle aktører som bestiller, programmerer, prosjekterer og bygger bygninger, samt leverandører/produsenter av byggevarer og -tjenester. For begge ambisjonsnivåer, fossilfrie og/eller utslippsfrie, er det viktig å ha tydelige definerte systemgrenser og fokus på innhenting av dokumentasjon, heter det. Det er også viktig å bruke transparente og systematiske metoder for å komme i mål.

Fossilfritt og utslippsfritt

Rapporten gir et forslag til hvordan man kan definere fossil- og utslippsfrie byggeplasser for byggeplassaktiviteter innenfor systemgrensen. En fossilfri byggeplass innebærer bruk av fossilfrie løsninger for byggeaktiviteter, mens en utslippsfri byggeplass innebærer bruk av utslippsfrie løsninger for byggeaktiviteter. Byggeplassaktiviteter inkluderer: transport av byggematerialer, anleggsmaskiner og personer; energibruk og håndtering (inkludert transport) av avfall; tilleggsmateriale for installasjoner.

Kontraktsstrategi og valg av prosess- eller gjennomføringsmodell innvirker på grunnlaget for formulering av mål og krav. Det er viktig å definere hva som skal inngå i ambisjonsnivået og formulere forventninger, mål og krav som kan følges opp gjennom hele byggeprosjektet, uavhengig av kontraktsmodell.

Bli den første til å kommentere på "Forslag til krav i en innovativ anskaffelse for utslipps- og fossilfrie byggeplasser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.