Gradvis kommer nye, nasjonale seriøsitetskrav til bruk i anskaffelser

Anbud365: Gradvis kommer nye, nasjonale seriøsitetskrav til bruk i anskaffelserFra venstre: Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik, næringsminister Jan Christian Vestre og kunnskapsminister Tonje Brenna avfyrte i formiddag startskuddet for arbeidet med nasjonale seriøsitetskrav til bruk ved det offentliges anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen har nå startet arbeidet med å lage en Norges-modell med nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser. Målet er sunnere konkurranse og et mer seriøst arbeidsliv. Det er snakk om en gradvis prosess der endringer kommer i etapper. De næringene som først kan vente seg endringer, er bygg- og anleggsbransjen og renholdsbransjen. Dette fremgår av den lanseringen som tre statsråder gjennomførte i formiddag.

Den nye Norges-modellen skal inneholde krav som i størst mulig grad sikrer at det offentlige handler med seriøse aktører. Dette kan for eksempel handle om krav til bruk av fagarbeidere og lærlinger, tiltak som gir bedre mulighet for kontroll og sanksjoner, eller å forby kontantbetalinger for å gjøre det vanskeligere å betale svart.

I arbeidet med en nasjonal modell vil regjeringen blant annet hente inspirasjon fra eksisterende innkjøpsmodeller, som Oslo-modellen og Skien-modellen. Modellen skal også bidra til at flere unge får en sjanse i arbeidslivet.

Har du innspill?

Regjeringen ønsker et tett samarbeid med både partene i arbeidslivet, kommunesektoren og oppdragsgivere om hvilke krav som bør inngå i en slik modell. Det vil bli holdt innspillsmøter med partene i arbeidslivet, og det åpnes for at de som ønsker det, allerede nå kan komme med skriftlige innspill til arbeidet.

Offentlige innkjøp skal fremme trygge jobber, og gjennom å stille bedre krav til næringslivet hjelpes de seriøse aktørene til å vokse. Effektiv bekjempelse av arbeidslivskriminalitet må balanseres mot betydningen av at små leverandører og nystartede bedrifter over hele landet kan levere varer og tjenester til det offentlige. Dette hensynet blir med i vurderingene.

Krav til arbeidsvilkår

Regjeringen vil legge til rette for at flere velger å organisere seg, og at hele faste stillinger er hovedregelen i alle deler av arbeidsmarkedet. Ved å bruke innkjøpsmakten kan det offentlige påvirke markedet gjennom å stille krav til blant annet arbeidsvilkår når tjenester kjøpes.

Aktuelt er tiltak for å styrke reguleringer i innkjøpsreglene når det gjelder anskaffelser innen bygg, anlegg og renholdsbransjen. Blant annet vil regjeringen vurdere å styrke kravene til oppdragsgiveres kontroll og oppfølging av sine anskaffelser og å innføre krav til språkferdigheter. Regjeringen vil arbeide kontinuerlig med å videreutvikle seriøsitetskrav i Norges-modellen, og ønsker et bredt samarbeid med blant annet partene i arbeidslivet om dette viktige arbeidet. 

Bli den første til å kommentere på "Gradvis kommer nye, nasjonale seriøsitetskrav til bruk i anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.