Grønt lys for etablering av tre nye innovasjonspartnerskap

Anbud365: Grønt lys for etablering av tre nye innovasjonspartnerskapSamferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sammen med representanter fra Innovasjon Norge, Møre og Romsdal fylkeskommune, Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR som er blitt tildelt støtte til etablering av innovasjonspartnerskap.

Skriv ut artikkelen

Det er klart for tre nye innovasjonspartnerskap. Det gjelder vedlikehold og bygging av broer, smarte byer og klimagassreduksjon i grunnarbeider. Prosjektene har mottatt støtte fra Innovasjon Norge til etablering av slike partnerskap. Fem innovasjonspartnerskap er allerede i gang. Innovasjonspartnerskap har blitt tatt veldig godt imot, konstaterte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, på NHOs anskaffelseskonferanse nylig.

Det er henholdsvis Møre og Romsdal fylkeskommune, Statens vegvesen, Statsbygg og Bane NOR i samarbeid og Bodø kommune som skal drive de tre vinnerprosjektene videre.

I spissen for det første av de eksisterende fem innovasjonspartnerskapene med oppstart i 2016 er Stavanger kommune. Her er det inngått partnerskap med to bedriftskonsortier for å utvikle en aktiviseringsrobot og en smart rullator for å bidra til aktivisering og egenmestring hos eldre.

Innovasjonspartnerskap

I et Innovasjonspartnerskap går offentlige virksomheter sammen med næringslivet for å utvikle helt nye løsninger på dagens og fremtidens samfunnsutfordringer. Hensikten er å få utviklet løsninger som i dag ikke finnes i markedet. Et innovasjonspartnerskap tar utgangspunkt i et offentlig behov, krever topplederforankring og et tett offentlig-privat samarbeid om å utvikle nye løsninger til bruk i offentlig sektor. Modellen legger til rette for at flere offentlige aktører kan gå sammen om å utvikle løsninger på felles behov.

Innovasjonspartnerskap skal stimulere til mer samarbeid mellom det offentlige og private næringslivet om å utvikle ny teknologi og nye arbeidsmåter, der bedriftene konkurrerer om å lage de beste løsningene. I denne utlysningsrunden var det 35 millioner kroner tilgjengelig for nye prosjekter. Midlene kommer fra Nærings- og Fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet.

25 på jakt etter nye løsninger

Dette er den andre runden med utlysning for Innovasjonspartnerskap og interessen er stor. Tilsammen mottok Innovasjon Norge 25 søknader fra offentlige aktører som er på jakt etter helt nye løsninger på noen av sine største utfordringer.

Regjeringen ønsker å fremme innovasjon og bidra til raskere bruk av nye, smarte løsninger i transportsektoren. Derfor lanserte Samferdselsdepartementet en ny forsknings- og innovasjonssatsing i Nasjonal transportplan våren 2017: Pilot-T, som bidrar med midler inn i ordningen med innovasjonspartnerskap.

Møre og Romsdal

Møre og Romsdal fylkeskommune er et av prosjektene som har fått innvilget tilskudd. De skal gjennomføre et innovasjonspartnerskap sammen med de mest innovative selskapene, der ny og avansert teknologi tas i bruk for å løse de store utfordringene knyttet til vedlikehold og bygging av nye broer. Næringslivet vil bli invitert til dialog om disse samarbeidsmulighetene høsten 2018.

For å få stimulere til større innovasjonen er det behov for modeller og prosesser som legger til rette for godt offentlig-privat samarbeid. Innovasjon Norge har derfor tilrettelagt for at kommuner, etater, sykehus etc. kan gå inngå innovasjonspartnerskap sammen med næringslivet.

Bli den første til å kommentere på "Grønt lys for etablering av tre nye innovasjonspartnerskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.