Hadde brukt illegal arbeidskraft, ble avvist

Anbud365: Hadde brukt illegal arbeidskraft, ble avvistAvgjørelsen i rettsapparatet i Belstroj-saken er viktig for byggebransjen og spesielt for offentlige byggherrer – det viser at det går an å vise bort leverandører som ikke har orden «i sysakene», kommenterer Stockholmshem, her ved Björn Ljung, styreleder i Stockholmshem (foto: Janis Lukas).

Skriv ut artikkelen

Uregelmessigheter ved entreprenøren var oppdaget ved kontroller. Det var bl.a. snakk om anmeldelse i forbindelse med bruk av illegale arbeidskraft på byggeplass. En stor kommunal byggherre i Stockholm gikk dermed til avvisning av entreprenøren i en ny anbudskonkurranse. Grunnen var alvorlig feil i yrkesutøvelsen. Det hjalp ikke at entreprenøren prøvet saken for retten – avvisningen sto fjellstøtt gjennom tre instanser.

Det dreide seg om et stort byggeprosjekt i Skärholmen, en bydel i Stockholm. Der bygger Stockholmshem, et kommunal byggforetak, en 21 etasjers bygning som del av satsingen på sosial bærekraft – både boliger og arbeidsplasser. Arbeidene startet i høst og innflytting bergenes 2023/24.

Den russiske entreprenøren Belstroj hadde det laveste tilbudet ved anbudskonkurransen som ble arrangert forut for byggingen. Foretaket opplyser på sin nettside at de i Sverige sysselsetter arbeidere fra 26 ulike land.

Bakgrunnen for avvisningen

Men Stockholmshem valgte å avvise Belstroj. Bakgrunnen var at det hadde kommet frem uregelmessigheter knyttet til selskapets tidligere virksomhet. Blant annet var representanter for selskapet tidligere dømt for å ha benyttet illegal arbeidskraft og blitt anmeldt for det på nytt i år. Ved en arbeidskontroll som Stockholmshem gjorde i 2018, heter det på nettstedet soi.se (Sveriges Offentlige Inköpare), oppdaget man de samme forholdene da man påtraff illegal arbeidskraft ved et bygg der Belstroj var underentreprenør et annet sted i Stockholm.

Entreprenøren gikk til förvaltningsrätten med avvisningen. Der gav man oppdragsgiveren rett i at det var grunn for å avvise. Foretaket hadde gjort seg skyldig i alvorlige feil i yrkesutøvelsen, var konklusjonen, som ble påklaget til kammarrätten. Her ble imidlertid klagen avslått, en beslutning som ble gjentatt i Högsta förvaltningsdomstolen da avgjørelsen ble klaget inn der.

Rättvist byggande

Stockholmshem tok for noen år siden initiativet til etableringen av Rättvist byggande. Det er en modell for en strukturert måte å motvirke økonomisk kriminalitet, svart arbeide og uregelmessigheter på byggarbeidsplasser på. Avgjørelsen i rettsapparatet i Belstroj-saken er viktig for byggebransjen og spesielt for offentlige byggherrer – det viser at det går an å vise bort leverandører som ikke har orden «i sysakene», kommenterer Stockholmshem.

På sin nettside skriver Belstroj at de siden februar 2019 systematisk har gjennomført en rekke tiltak for å sikre korrekte rutiner og prosesser i forbindelse med rekruttering.

Bli den første til å kommentere på "Hadde brukt illegal arbeidskraft, ble avvist"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.