Ikke lett for nystartede på den offentlige innkjøpsarenaen

Anbud365: Ikke lett for nystartede på den offentlige innkjøpsarenaenTroms og Finnmark fylkeskommune bidrar med et godt eksempel på at det ikke er så lett for nyetablerte, lokale bedrifter trass gode intensjoner i anskaffelsesstrategien. På bildet fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap) (foto: Sunniva Tønsberg Gaski).

Skriv ut artikkelen

En historie fra Troms forteller at det ikke er så lett for nystartede bedrifter. Man kan vinne et vintervedlikehold, men tape i kampen om sommervedlikeholdet samme sted. Manglende utfylt ESPD-skjema gjorde forskjellen for den da snaut to år gamle lokale bedriften, som da selvsagt stilte seg uforstående til en anbudsstrategi som gikk ut på å satse på lokale bedrifter. Men kompetanse må vises, det hjelper ikke mye hva oppdragsgiver vet. Ikke enkelt terreng for start-ups.

Sakens bakgrunn er en kontrakt om sommervedlikehold av veier i Sør-Troms, tidligere omtalt i en rekke medier. Troms og Finnmark fylkeskommune har i sin anbudsstrategi lagt til rette for at lokale firmaer skal kunne vinne kontrakter. De har også tilpasset veivedlikeholdskontraktene slik at mindre entreprenører skal kunne vinne frem. Oppdeling av mindre kontraktsområder var en fylkespolitisk prioritering.

Begeistringen sto i taket da en lokal, relativt nystartet bedrift vant kontrakten for vintervedlikehold på de samme veien som senere skulle ha sitt sommervedlikehold. Det at lokale og regionale aktører ikke bare føler seg kvalifisert til å levere inn anbud, men faktisk vinner, viser at den nye strategien vår har lykkes, var en kommentar fra ledende regionalpolitisk hold.

Lykkelig vinner tapte

Den lykkelige vinneren, Sør-Troms Maskin, var selvsagt på hugget da anbudet om sommervedlikeholdet kom. Men da kom de ikke engang til forhandlingsbordet. Fylkeskommunen hadde avvist tilbudet fordi man mente at tilbyderen ikke hadde synliggjort erfaring og kompetanse. Og dersom bedriften ønsket å støtte seg til underleverandører, måtte et ESPD-skjema for slike fylles ut. Det hører med til historien at den lokale bedriften også lå lavest på pris.

Selskapet som ble stiftet i 2019 kan ikke, ifølge daglig leder, var det vanskelig å synliggjøre eller dokumentere erfaring og kompetanse. Slikt ligger hos deres ansatte og deres underleverandører Det er de samme folkene og firmaene som i dag utfører vedlikeholdet på de samme veiene, og de har den nødvendige kompetansen, uttaler daglig leder.

Fra fylkeskommunens side sies det at det er et minimum av krav som må følges, selv om kontraktene er tilpasset. Det er varslet Kofa-sak, men en sjekk på Kofas nettsider i skrivende stund, viser at klagen ennå ikke er registrert hos klagenemnda.

Bli den første til å kommentere på "Ikke lett for nystartede på den offentlige innkjøpsarenaen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.