Innkjøpere med nøkkelrolle i Danmarks overgang til sirkulærøkonomi

Anbud365: Innkjøpere med nøkkelrolle i Danmarks overgang til sirkulærøkonomiDen danske miljøminister Lea Wermelin har lagt ut på høring en handlingsplan for fremme av sirkulærøkonomi.

Skriv ut artikkelen

Offentlige innkjøpere får en sentral rolle i Danmarks arbeid med overgang til sirkulær økonomi. Det fremgår av en handlingsplan som for tiden er ute på høring. Her er det lansert en serie tiltak som omfatter bl.a. styrket innkjøperkompetanse, økt bruk av totalomkostninger som tildelingskriterier, bruk av miljømerking, digitalt innkjøp og bruk av innkjøpsdata til å måle resultater. Mye går på avfallshåndtering.

Den danske regjeringen har ute på høring forslag til handlingsplan for sirkulær økonomi – «National plan for forebyggelse og håndtering af affald 2020-2032». Av den fremgår en lang rekke såkalte initiativer som gjelder offentlige anskaffelser:

 • Det skal innføres krav til kommunene om innkjøp av gjenbrukbart avfall, inklusive sortering av avfallet.
 • Det skal stilles krav om statlig innkjøp av miljømerkede produkter og tjenester med Svanen eller EU-Blomsten for utvalgte produktgrupper, hvor det er tilstrekkelig konkurranse, og hvor det ikke eksisterer en betydelig prisforskjell.
 • Det gjøres obligatorisk å legge til grunn totalomkostninger (TCO) som økonomisk prisparameter i forbindelse med statlige innkjøp, hvor det er mulig og hensiktsmessig.
 • Det settes inn fire innsatsområder for å fremme og forbedre innkjøp basert på totaløkonomiske vurderinger: 1) klima- og miljøeffekter skal synliggjøres i TCO-verktøyene, 2) bruken av verktøyene skal bli mer omfattende, 3) det utvikles ytterligere TCO-verktøy og 4) vedlikehold og oppgradering av eksisterende verktøy.
 • For å understøtte utbredelsen av innkjøp gjort på bakgrunn av totalomkostningsprinsipper, i settes det i gang et arbeid med å digitalisere Miljøstyrelsens TCO-verktøy ytterligere, slik at innkjøperne på en mer brukervennlig måte kan regne ut kostnadene i hele produktets levetid.
 • De kommunale og statlige innkjøpsdata benyttes til å måle utviklingen i den offentlige sektors grønne innkjøp.
 • De offentlige innkjøpere beveges over i en grønn retning ved digitalt innkjøp. Det skjer ved å innarbeide særskilte felter til grønne data i den digitale standard for “e-kataloger” og å sette i gang en systematisk innsats for utvikling av standardiserte og strukturerte grønne data i e-handel.
 • Der etableres et partnerskap mellom offentlige institusjoner, f.eks. regionene, deres leverandører og samarbeidsparter for å undersøke hvordan det offentlige tekstilforbruket kan bli grønnere.
 • Der settes i gang et arbeid med å lage forslag til obligatoriske krav eller kvalitetskriterier til engangsprodukter og emballasje, som skal sikre gjenbruksvennlige materialer for engangsprodukter og stimulere markedet for gjenbrukt plast
 • Det utarbeides en veiledning til offentlige innkjøpere om hvordan de kan stille krav til utvidet garanti og reparasjonsmuligheter for å sikre en lengre levetid for produkter.
 • Miljøstyrelsen vil i samarbeide med kommuner og regioner fremme utbredelsen av eksisterende veiledning om bæredyktig innkjøp av plastemballasje og engangsplastprodukter.
 • Fremme sirkulære innkjøp under Partnerskab for offentlige grønne indkøb og Forum for bæredygtig indkøb
 • Videreutvikle det omreisende laget for grønne innkjøp med økt fokus på sirkulær økonomi

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpere med nøkkelrolle i Danmarks overgang til sirkulærøkonomi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.