Innovasjonskonkurranser egnet for byggherrer som bygger sjelden

Anbud365: Innovasjonskonkurranser egnet for byggherrer som bygger sjeldenUlven skal bli en ny boligbydel i Oslo. I en evalueringsrapport sammenliknes innovasjonskonkurransen for Ulven B2 med et referanseprosjekt, Ulven B3 (illustrasjon: MIR).

Skriv ut artikkelen

Mye tyder på at bruk av innovasjonskonkurranse er en anskaffelsesform som egner seg godt for byggherrer som bygger sjelden. Det fremgår av en fersk rapport som presenter er evaluering av noen slike konkurranser. Innovasjonskonkurranser legger til rette for nyskapning og læring, men det forutsetter at byggherren er åpen for nye løsninger og ikke er for bundet til det som er kjent fra før. Men anskaffelsesformen er tidkrevende for potensielle tilbydere.

Rapporten «Evaluering av innovasjons- og pris-/ designkurranser» er utarbeidet av HR Prosjekt for Bygg21, som er et bredt anlagt samarbeid mellom byggenæringen og statlige myndigheter. Mandatet for dette oppdraget har vært å vurdere hvorvidt bruk innovasjons- eller pris-/designkonkurranser i anskaffelsesfasen av et prosjekt gir bedre resultater sammenlignet med prosjekter som er anskaffet basert på mer tradisjonelle måter.

Evalueringen sammenlikner innovasjonskonkurransen for Ulven B2 med et referanseprosjekt, Ulven B3. Tilsvarende sammenliknes Ullerntunet bo- og omsorgssenter med Hovseterhjemmet og Hebekk skole med Siggerud skole.

Nyskaping og læring

Gjennomgangen viser at pris- og designkonkurranse legger til rette for nyskapning og læring, men det forutsetter at byggherren er åpen for nye løsninger og ikke er for bundet til det som er kjent fra før. Noen av prosjektene har brukt standard kravspesifikasjoner som en del av konkurransen, men har likevel fått nyskapende løsninger, særlig innenfor arkitektur, ifølge rapporten.

Hovedfunnene i evalueringen er knyttet til kvalitative forhold som kommer fram gjennom intervjuer med representanter for byggherrene.

For lite tid

Begrunnelsen for å velge pris- og designkonkurranse har i noen tilfeller vært at man ikke hadde tid til å prosjektere, fremgår det av rapporten. Evalueringen viser at den tiden man sparer på prosjektering før utlysing, tas igjen etter at tilbudene har kommet inn, ved at det er behov for å gjøre endringer slik at byggherrene får et prosjekt som oppfyller egne forventninger.

Designkonkurranser er tidkrevende for potensielle tilbydere. Dette kommer tydelig fram ved at antallet tilbud er lavere ved pris- og designkonkurranse, og der noen tilbydere trakk seg underveis fordi det ikke blir gitt nok tid til å utvikle prosjektene. Pris- og designkonkurranse er derfor ikke en snarvei fram til ferdig prosjekt, heller tvert imot.

Større handlingsrom

Pris- og designkonkurranser egner seg for prosjekter der byggherren er villig til å gå nye veier og hente inn impulser fra leverandørmarkedet. En slik konkurranse vil åpne for at flere grupperinger kommer med løsninger på byggherrens bestilling, heter det i rapporten. Dersom man klarer å beskrive hvilke funksjoner som skal oppfylles, eller enda bedre hvilke behov som skal dekkes, så vil tilbyderne få større handlingsrom og enda mer nyskapende løsninger kan utvikles.

Selv om pris- og designkonkurranser krever større evne til å «abstrahere» konkurransegrunnlaget, er det mye som tyder på at dette er en anskaffelsesform som egner seg godt for byggherrer som bygger sjelden. Begrunnelsen for dette er at man kan utnytte et erfarent marked og ikke begrense seg til de erfaringer man selv har, gjerne knyttet til det bygget som skal erstattes.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonskonkurranser egnet for byggherrer som bygger sjelden"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.