Innovasjonsmegler med viktig rolle for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser

Anbud365: Innovasjonsmegler med viktig rolle for utslippsfrie bygge- og anleggsplasserVerdens første utslippsfrie anleggsplass i Olav 5s gate i Oslo.

Skriv ut artikkelen

Der ingen initierer innovasjon, kan en nøytral partner spille en rolle. Fellesinitiativet bak verdens første utslippsfrie bygge- og anleggsplass er eksempel på det, der var Nasjonalt program for leverandørutvikling den nøytrale aktøren. Leverandørutviklingsprogrammet leiet aktørene i prosjektet gjennom en arbeidsmetodikk som nå er tatt i bruk i flere liknende innovative prosesser. Programmet har fungert som en innovasjonsmegler for fellesinitiativet, heter det i en fersk rapport.

Multiconsult har laget en rapport på vegne av Nasjonalt program for leverandørutvikling om prosjektet «Utslippsfrie bygge- og anleggsplasser». Verdens første utslippsfrie anleggsplass kom i Olav 5s gate i Oslo. Dette har skapt stor internasjonal interesse med blant annet besøk av ingeniører fra Hitachi som har reist hele veien fra Japan for å høre om elektrifiseringen som skjer i Oslo.

Rapporten dokumenterer fremgangsmåte og suksesskriterier for det som kalles fellesprosesser.  I slike fellesprosesser, heter det på leverandørutviklingsprogrammets nettside, går offentlige innkjøpere med felles behov sammen for å definere utfordringen, kartlegge behovet og samordne dialogen med markedet. Det kommer frem at det er stor overføringsverdi i denne måten å jobbe på, spesielt hvordan bestillerne kan påvirke utviklingen ved å møte markedet sammen. Arbeidsmetodikken og erfaringene fra prosjektet utslippsfrie bygge- og anleggsprosesser er allerede videreført i andre fellesprosesser; avfallsfrie byggeplasser, smart digital eiendomsledelse, og utslippsfri levering av vare og tjenester (nordisk fellesprosess).

Nøytral partner

En nøytral partner som Leverandørutviklingsprogrammet kan, på vegne av felleskapet, ta på seg rollen med å initiere og aktivisere innovasjon og utvikling. Programmet har fungert som en innovasjonsmegler for fellesinitiativet, heter det i rapporten. Rapporten understreker betydningen av at noen tar rollen som fasilitator, vertskap og megler for behov som søker løsninger. Leverandørutviklingsprogrammet har denne rollen og for å gjøre en best mulig jobb for offentlige innkjøpere og innovatører i markedet er nøytralitet en av egenskapene det pekes på.

Nøytralitet er viktig ettersom nye innovative løsninger ofte tar over plassen for de eksisterende. I sin mest ekstreme form kalles det distruptiv innovasjon slik som da datamaskinen tok over for skrivemaskinen, digitalkamera utraderte markedet for film, og lydfiler (Mp3) ødela markedet for musikk på CD. Nye løsninger vil derfor både kunne møte motstand hos innkjøper som ikke klarer å se for seg en bedre løsning enn den de har i dag, og hos etablerte leverandører som er best tjent med å forsvare de eksisterende løsningene de tjener penger på i dag. I en slik situasjon er det ingen som initierer innovasjon.

Viktige koblinger

De to viktigste aktørene for innovasjon ved offentlige anskaffelser er innkjøpere og leverandører. For å understøtte behovet i disse fellesprosessene kobler leverandørutviklingsprogrammet også på interessenter som gjerne ser at nye løsninger blir utviklet. For utslippsfrie bygge- og anleggsplasser betydde det Bellona, Miljødirektoratet og Klima- og Miljødepartementet, Sintef m. fl. Koblingen mot disse aktørene tilfører kompetanse og gir fellesprosessen ytterligere medvind. For å smøre utviklingsprosessen kobles så virkemiddelapparatet på – som kan bidra med penger og kompetanse til leverandører med gode ideer til nye løsninger, men også overfor offentlige innkjøpere som ønsker å initiere et såkalt offentlig/privat samarbeid.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonsmegler med viktig rolle for utslippsfrie bygge- og anleggsplasser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.