Innovasjonspartnerskap kan revolusjonere drift og vedlikehold av bygg

Anbud365: Innovasjonspartnerskap kan revolusjonere drift og vedlikehold av bygg«Innovasjonsgruppen» i Bergen kommune for innovasjonspartnerskapet «1000 bygg – 10000 muligheter». Fra venstre prosjektleder Kjersti H. Eiken sammen med Knut Sundfjord (intern prosjektleder), Uwe Matthäus (innkjøp konsern) og Caroline Lambach (anskaffelser, Etat for bygg og eiendom)(foto: Margaret Stakkestad).

Skriv ut artikkelen

I dag, 16. august kl. 1200, går fristen ut for de leverandørene som ønsker å bli kvalifisert til å bli med videre i Bergen kommunes store konkurranse – innovasjonspartnerskapet «1000 bygg – 10000 muligheter». Det skal inngås partnerskapskontrakter med opptil tre tilbydere. Resultatet av dette partnerskapet kan revolusjonere styringen av drift og vedlikehold av kommunale og andre bygg. Her lukter det markedsmuligheter!

Bergen kommune eier og forvalter ca. 1000 bygg – totalt mer enn 1 million kvadrat- meter. Årlig brukes rundt 500 mill. til vedlikehold, reparasjoner og forbedringer av eksisterende bygg. Bergen kommune jobber til dels både tungvint og lite kosteffektivt med drift og forvaltning av de store samfunnsverdiene de forvalter i kommunen, heter det.

Innovasjonspartnerskapet har fått innvilget 6 mill. til utvikling av innovative løsninger for kommunens bygg og eiendommer. Resultatet av kvalifiseringen skal etter planen foreligge om et par uker, og selve konkurransen skal åpnes tidlig i september. Kontraktsinngåelse er planlagt til 1. februar neste år. I utgangspunktet er det planlagt at innovasjonspartnerskapet skal gjennomføres i løpet av ett år.

Innovative løsninger

Innovasjonspartnerskap er en anskaffelsesprosedyre som legger til rette for at oppdragsgiver i en og samme anskaffelse kan få utviklet innovative løsninger, for så å ha en opsjon på å kjøpe den utviklede løsningen.

Prosjektet har knyttet til seg følgende følgevirksomheter og -organisasjoner: Oslo kommune v/Omsorgsbygg, Trondheim, Bærum, Sandnes, Drammen, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Lørenskog, Kongsberg, Askøy, Voss, Os, Fjell, Lindås, Sund, Øygarden, Meland, Radøy, Fusa og Statsbygg. Disse har kjøpsopsjoner sammen med Bergen kommune i innovasjonspartnerskapet. Bergen kommune forventer i etterkant å kjøpe de beste løsningene til implementering i kommunen ved bruk av en innkjøpsopsjon og uten ny konkurranse.

Optimalisere drift og vedlikehold

Det overordnede målet for kommunen er å optimalisere drift og vedlikehold, og samtidig redusere årlige kostnader og forbedre kvaliteten på drift og vedlikehold av de kommunale byggene.

Kommunen ønsker å kunne kvalifisere både etablerte selskap med mye relevant erfaring, samtidig som de ser behov for å åpne konkurransen for mindre erfarne og nyetablerte tilbydere, for eksempel innen gründermiljøene. Dersom det melder seg flere enn ti leverandører som oppfyller minstekravene til kvalifikasjoner, vil oppdragsgiveren reservere minst to og maksimalt fire plasser i konkurransen til mindre erfarne og nyetablerte selskap.

Forskning og utvikling

Forutsetning for å delta i konkurransen er at leverandører, eventuelt gjennom underleverandører, kan dokumentere at man innehar kvalifikasjoner innen forskning og utvikling, inkludert utvikling og gjennomføring av innovative løsninger. Leverandører som deltar i innovasjonspartnerskapet vil helt, eller delvis, få dekket sin utviklingsinnsats. Det er leverandøren som vil eie rettigheten til produktet/løsningen, inklusive retten til kommersialisering.

– Digitaliseringen og automatiseringen som skjer i alle sektorer er også svært aktuell innen eiendomsforvaltning. Tilbydere av gode produkter og tjenester på dette området vil ha et bredt marked å betjene både i offentlig og privat sektor. Det vil også være store muligheter for leverandørene å bruke denne prosessen til å utvikle løsninger som basis for en internasjonal satsning. Dette gir leverandører et stort markedspotensial. Samfunnsnytten vil også bli langt større dersom man klarer å utvikle løsninger med et kostnadsnivå som er interessant for små kommuner, bedrifter og husholdninger, gjerne i form av fremtidige «hyllevarer», skriver kommunen i konkurransedokumentene.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap kan revolusjonere drift og vedlikehold av bygg"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.