Innovasjonspartnerskap: Skal kunne ta grep på anlegg før miljøskade oppstår

Anbud365: Innovasjonspartnerskap Skal kunne ta grep på anlegg før miljøskade oppstårVåre samarbeidspartnere har stor interesse av at det nå utvikles ett samlet system for å måle miljøbelastninger i sanntid. En slik løsning finnes ikke på markedet i dag, sier prosjektdirektør i Bærum kommune, Tore Gulli (foto: Elena Garm / freelance, Studio E).

Skriv ut artikkelen

Døgnkontinuerlig miljøovervåking av anleggsprosjekter i sanntid skal gi entreprenøren som utfører arbeidet, mulighet til å gjøre tiltak før en skade kan oppstå. Det er kjernen i et innovasjonspartnerskap i regi av Bærum kommune. Informasjonen fra overvåkingen kommer idet aktiviteten skjer og alle miljøparametere blir samlet i en IT-portal hvor flere brukere har tilgang og tilpasset informasjon. Kontraktspartner i partnerskapet er på plass, og samarbeidspartnerne – en rekke store virksomheter i anleggsbransjen – følger tett med.

Bærum kommune har inngått kontrakt med NGI (Norges Geotekniske Institutt) om å utvikle og levere et system som kontinuerlig måler miljøbelastning ved anleggsplasser. Overvåkingssystemet vil gjøre det mulig å iverksette tiltak umiddelbart.

Web- og mobilportalen som NGI nå skal utvikle, vil sikre at byggherrer, entreprenører og kommuner får informasjon om aktivitet i anleggsprosjektet som kan skade mennesker og natur. Den store forskjellen fra tidligere er at informasjonen kommer idet aktiviteten skjer og at alle miljøparametere blir samlet i en IT-portal hvor flere brukere har tilgang og tilpasset informasjon.

Gjenbruk av jord- og løsmasser

Framover vil store prosjekter som Ringeriksbanen, ny E-16, Fornebubanen og E-18 generere flere millioner kubikk med jord- og løsmasser som kan skape miljøutfordringer. Bærum kommune ønsker derfor å overvåke og utnytte ressursene best mulig. Med bedre og sikrere overvåking vil det også være mulig i større grad å gjenbruke massene.

– Pilotprosjektet vil kvalitetssikre løsningen og gi praktisk erfaring før den kan bli anvendt på de mange utbyggingsprosjektene som kommer i Bærum og omegn den neste ti-års perioden, sier prosjektdirektør i Bærum kommune, Tore Gulli, og:

Rask registrering

– Vi ønsker at bygg- og anleggsbransjen skal endre seg. Der det tidligere var en fragmentert bransje, hvor flere aktører i etterkant målte eksempelvis vannkvalitet, støy og geoteknikk, ønsker vi nå å samle alt på ett sted og måle i sanntid. Det vil gi mye bedre muligheter for oss å registrere uønskede hendelser raskt og gi entreprenøren som utfører arbeidet mulighet til å gjøre tiltak før en skade kan oppstå, sier Gulli.

Til sammen var det 13 nasjonale og internasjonale konsortier som ønsker å være med i konkurransen til Bærum kommune. – NGI vant fordi de skåret høyest på erfaring og kompetanse, sier Gulli. De neste 12 månedene vil NGI utvikle og teste systemløsningen under realistiske forhold ved Franzefoss pukkverk på Steinshøgda i Bærum.

Stor interesse

Prosjektdirektør Gulli forteller at pilotprosjektet er blitt møtt med stor interesse:

– I tillegg til Bærum kommune er BaneNor, Statens Vegvesen, Asker og Bærum Vannverk, Skanska Industrial Solutions, Franzefoss Pukk og Topaas og Haug samarbeidspartnere i prosjektet. Disse samarbeidspartnerne har stor interesse av at det nå utvikles ett samlet system for å måle miljøbelastninger i sanntid. En slik løsning finnes ikke på markedet i dag.

Gulli legger til at dette også gir de offentlige tilsynsmyndighetene mye bedre mulighet til oppfølging av at deres krav blir fulgt opp av tiltakshaverne. Det gir dessuten kommunen mulighet til å gi god og oppdatert løpende informasjon til sine innbyggere, og å svare ut eventuelle spørsmål de måtte ha.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap: Skal kunne ta grep på anlegg før miljøskade oppstår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.