Innovativ anskaffelse skal gi bærekraftig slambehandling

Anbud365: Oslofjorden skal reddes, felles avløpsanskaffelser anbefales– I dag produserer de 13 kommunene om lag 75 000 tonn avløpsslam årlig – hvilket er et lite fjell i seg selv. Ved innføring av nitrogenrensing, som alle kommunene rundt Oslofjorden nå må ta høyde for i renseanleggene sine, vil slammengden øke med 15-20 prosent, kunne Jørgen Fidjeland i Tønsberg renseanlegg IKS fortelle under presentasjonen av rapporten «Sammen om slambehandling» for kort tid siden. Her sammen med innovasjonspådriver Cecilie Møller Endresen i LUP (Leverandørutviklingsprogrammet).

Skriv ut artikkelen

12 Vestfoldkommuner går sammen om en innovativ løsning for å behandle slam fra rensing av avløpsvann og drikkevann. Med på laget er dessuten Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og foreningen Norsk Vann. En innovativ anskaffelse er bra for bærekraft og for lokalt næringsliv, heter det.

Kommunene er: Kongsberg, Holmestrand, Lier, Horten, Asker, Sandefjord, Skien, Drammen, Larvik, Porsgrunn og Tønsberg renseanlegg IKS (Færder og Tønsberg kommuner).

Økte slammengder, klimaendringer og kommende endringer i regelverket knyttet til miljøkrav og gjenvinning krever at kommuner må ta tak i utfordringene slambehandlingen utgjør. Samtidig utgjør slam et stort, ofte uutnyttet potensial for lokal næringsutvikling og inntjening – dersom volumet er stort nok: Varme, elkraft, biogass, biorest, hydrogen og kullsyre (CO2), er blant restproduktene det er mulig å utvinne fra slammet.

Det er bakgrunnen for at Vestfoldkommunene, Norsk Vann og LUP forener krefter for å finne den beste løsningen for slambehandling. Det er bruk av innovative anskaffelse som skal gi det forventede resultat. Dette skriver LUP på sine nettsider.

Topplederforum

Da topplederforum for Klima- og energinettverket i Vestfold og Telemark gikk av stabelen i Larvik i slutten av oktober, var temaet «det sirkulære Vestfold». Blant bidragsyterne var LUP, som sammen med Tønsberg Renseanlegg IKS viste hvordan regional samhandling ved innovative offentlige anskaffelser kan gi større og raskere positiv klimaeffekt.

Fremtidens slambehandling i Vestfold og Telemark handler om hvordan avfallet som blir igjen etter rensing av avløpsvann og drikkevann kan utnyttes til fordel for kommuner og lokalt næringsliv, ifølge LUP. Fra Tønsberg Renseanlegg IKS ble det påpekt at mange kommuner nå står ved et veiskille – dette er tiden for å tenke innovativt og samlet rundt slamhåndtering.

Sikre forutsigbar leveranse

– Nye miljøkrav og direktiver er på trappene, og vi er nødt til å ta tak i utfordringene slambehandling utgjør. Vi må også se dette i sammenheng med nytt avløpsdirektiv. Gjør vi dette på en god og helhetlig måte, kan vi utnytte det enorme potensialet avfallet har for lokal næringsutvikling, samtidig som vi tilfredsstiller alle miljøkrav. Men dagens slambehandling krever store volum for å være lønnsomt. Derfor er det avgjørende at vi går sammen om oppgaven for å sikre forutsigbar leveranse, sa Jørgen Fidjeland, daglig leder i Tønsberg Renseanlegg IKS, ifølge innovativeanskaffelser.no

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse skal gi bærekraftig slambehandling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.