Intens svensk kamp for å slippe unna anskaffelsesreglene

Anbud365: Intens svensk kamp for å slippe unna anskaffelsesregleneAdm. dir Anders Nordstrand i Sveriges allmännytta mener at krav om at de skal tilpasse seg anskaffelsesreglene i praksis driver opp prisene, og det innebærer en ulempe for non-profitt-foretakene.

Skriv ut artikkelen

En langdryg og intens kamp for å slippe unna anskaffelsesreglene har ført til at to av Sveriges fremste virksomheter innenfor offentlige anskaffelser er kommet på banen. De mener at karakteristikken som foreningen Sveriges allmännytta bruker om anskaffelsesreglene, går langt over grensen. En utredning gir støtte til at foreningen og dens medlemmer – kommunale boligselskaper – skal slippe å følge anskaffelsesreglene. Men om regjeringen følger forslaget er foreløpig usikkert.

Sveriges Allmännytta er bransje- og intresseorganisasjon for over 300 non-profit kommunale og private boligforetak, som til sammen disponerer 945 000 leiligheter. Vi bistår våre medlemmer slik at de kan være langsiktige og konkurransekraftige aktører på boligmarkedet, heter det på deres nettside.

Men organisasjonen er underlagt de svenske lovene om offentlige anskaffelser og det liker de ikke. De kjemper for å få unntak. Krav om at de skal tilpasse seg anskaffelsesreglene driver i praksis opp prisene, heter det, og det innebærer en ulempe for non-profitt-foretakene. Medlemmenes erfaringer viser at det fører til færre anbud, gjør forretningsmessige forhandlinger umulig. Dessuten blir det umulig å legge til rette for samplanlegging da avtaletidene begrenses og tildelingsbeslutninger ofte medfører klager – med lange behandlingstider.

Utredning

Tidligere i år kom det så en utredning på oppdrag av den svenske regjeringen som gav sin støtte til kritikken mot anskaffelsesreglene, som Sveriges allmännytta står for. I utredningen inngår et forslag om at kommunale boligforetak ikke skal behøve å følge dette regelverket. Utredningen er for tiden på høring med frist 22. august.

Om regjeringen vil følge forslaget, er foreløpig usikkert. Civilminister Ida Karkiainen har gitt uttrykk for at hun savner forutsetninger for at foreningen skal unntas fra anskaffelsereglene.

Men i sin kamp mot dette regelverket har Sveriges allmännytta pådratt seg vrede både hos Konkurrensverket og Upphandlingsmyndigheten. Det gjelder foreningens omtale og karakteristikk av regelverket. I en debattartikkel på DN Debatt beklager generaldirektør Inger Ek i Upphandlingsmyndigheten at Sveriges allmännytta i sin opinionspåvirkning sprer et misvisende og ensidig negativt bilde av det hun kaller et viktig samfunnsspørsmål.

Ingen motsetning

Generaldirektør Rikard Jermsten i Konkurrensverket følger opp i upphandling24.se med støtte til Upphandlingsmyndigheten. Oppfatningen av at det skulle finnes en motsetning mellom å benytte anskaffelsesreglene og gjøre gode forretninger er feilaktig. Formålet med reglene er dessuten å verne markedene mot bl.a. usunn konkurranse og korrupsjon.

På sin side mener adm. dir Anders Nordstrand i Sveriges allmännytta i et intervju med upphandling24.se at han har vanskeligheter med å se koplingen mellom anskaffelsesregelverket og at det skulle forhindre en masse korrupsjon.

Bli den første til å kommentere på "Intens svensk kamp for å slippe unna anskaffelsesreglene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.