Kan spare opptil 50 mill. på å sette teknisk drift ut på anbud

Anbud365: Kan spare opptil 50 mill på å sette teknisk drift ut på anbudDansk Byggeri har et mål om at 70% av alle kommunale oppgaver på det tekniske området bli konkurranseutsatt, sier Morten Kamp Thomsen, som er næringspolitisk konsulent i Dansk Byggeri (foto: Ricky John Molloy).

Skriv ut artikkelen

Store danske kommuner kan spare mer enn 50 millioner kroner i året dersom de øker konkurranseutsettingen av de tekniske driftsoppgavene. Det viser beregninger som Dansk Byggeri har gjort. De minste kommunene kan spare i størrelsesorden en million. Teknisk driftsoppgaver er snørydding, gressklipping etc.

Dansk Byggeri har beregnet besparelsene ved økt konkurranseutsetting. Forskning viser, heter det, at private virksomheter utfører de tekniske driftsoppgaver omkring 10% billigere enn når kommunene gjør det selv.

I gjennomsnitt ble godt og vel 44% av driftsoppgavene konkurranseutsatt i 2017. Det er 1,7 prosentpoeng opp fra året før. Sett over en ti-årsperiode er konkurranseutsettingen steget med over 9,3 prosentpoeng fra 34,8% i 2007 til 44.1% i 2017. 78 av kommunene har økt bruken av konkurranseutsetting i perioden 2007 til 2017.

Det er stor forskjell mellom de enkelte kommuner – fra 88% der konkurranseutsettingen er størst til 16% i motsatt ende av statistikken.

Millioninnsparing

Dansk Byggeri har gjort sine beregninger ut fra en konkurranseutsettings-andel på 90% i hver kommune. Gevinsten ligger da fra omkring en million i de minste kommunene til mer enn 50 millioner i de største.

– Dansk Byggeri har et mål om at 70% av alle kommunale oppgaver på det tekniske området bli konkurranseutsatt. Det målet er vi stadig et godt stykke fra, men mange kommuner er på rett vei. For innbyggerne er det jo ikke avgjørende om snøen ryddes av en privatansatt eller en kommunalt ansatt medarbeider, sier Morten Kamp Thomsen, som er næringspolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Bli den første til å kommentere på "Kan spare opptil 50 mill. på å sette teknisk drift ut på anbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.