Kastet om på sin kontraktsstrategi, lokal entreprenør vant

Anbud365: Kastet om på sin kontraktsstrategi, lokal entreprenør vantFylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen, i Troms og Finnmark fylkeskommune har vært en forkjemper for den nye måten å lyse ut anbud på. Hun er veldig fornøyd med prosessen så langt, ifølge nettsiden til fylkeskommunen: - Det at lokale og regionale aktører, ikke bare føler seg kvalifisert til å levere inn anbud, men faktisk vinner – viser at den nye strategien vår har lykkes.

Skriv ut artikkelen

Troms og Finnmark fylkeskommune kastet om på sin kontraktsstrategi, og la til rette for mindre kontrakter for å tiltrekke seg små og mellomstore lokale aktører. En drifts- og vedlikeholdskontrakt for vei ble delt i to, noe som gav større konkurranse og endte med at begge kontrakten fikk til en lokal entreprenør.

Troms og Finnmark fylkeskommune tar kontroll over eget vegnett og signerer de to første vinterdriftskontraktene for fylkesvegene i Harstad og omegn. Dagens felles drifts- og vedlikeholdskontrakt for de områdene utløper i august. Denne skal erstattes av to nye mindre vinterdriftskontrakter der flere tilbydere av entreprenører var med på å regne på anbudet. Den lokale entreprenøren Sæteråsen Maskin AS vant anbudskonkurransen for begge kontraktene, der tildelingskriteriet var lavest pris. 

Fra fylkeskommunens side er man, fremgår det av nettsiden deres, fornøyd med den nye kontraktsstrategien til fylkeskommunen – og responsen den har fått fra næringslivet.

Tidligere har driftskontraktene vært av så stort omfang at bare store nasjonale aktører har stått som tilbydere som hovedentreprenører på anbudene. Lokale aktører har bare vært med som underentreprenører, der de ofte har blitt presset på pris av hovedentreprenørene. Gjennom å dele opp kontraktene i mindre områder, vil flere kunne regne på anbudene, noe som igjen vil føre til sunnere konkurranse, heter det. Store nasjonale aktører har også deltatt i anbudskonkurransen. De nye driftskontraktene også vil gi fylkeskommunen et helt annet nivå av styring på arbeidet som skal utføres.

Rettferdig og mindre risikofylt

I de forrige kontraktene betalte de en fast pris for store deler av utførelsen gjennom hele kontraktsperioden, uavhengig av hvor mye som ble gjort. Nå skal de betale for det arbeidet som faktisk blir utført, noe som blir mer rettferdig og mindre risikofylt, både for oss og entreprenøren

Det er stilt en rekke miljøkrav som skal ivareta det ytre miljøet i kontrakten, som krav innen støydemping, støv, avfallshåndtering, utslipp og forurensing. Entreprenøren eller underentreprenørene må være tilknyttet en lærlingordning og at lærlinger skal delta i utførelsen av kontraktarbeidet. I en bransje der rekruttering av menneskelige ressurser er krevende vil fylkeskommunen på denne måten motivere entreprenørene til å ansette lærlinger i større grad enn i dag.

Veldig fornøyd

Daglig leder i Sæteråsen Maskin AS, Tord Bergersen, er veldig fornøyd med å få oppdraget. – Vi har gledet oss lenge til den dagen vi kunne ta opp konkurransen med de store aktørene. Med mindre kontraktsområder, som vi har mulighet til å konkurrere på, er den dagen endelig kommet.

Regionleder i Maskinentreprenørenes forbund Nord (MEF), Martin Grønnslett, sier MEF har jobbet lenge for at kontrakter fra det offentlige skal tilpasses det lokale næringsliv rundt om i landet.

– Med den nye kontraktsstrategien til Troms og Finnmark fylkeskommune, kan våre medlemmer lettere delta i konkurransen om oppdrag. Vi har sett lignende kontraktsstrategier i andre deler av landet, som i Sirdalen og Vesterålen. Her har erfaringene vært positive for alle parter, sier han.

Bli den første til å kommentere på "Kastet om på sin kontraktsstrategi, lokal entreprenør vant"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.