Klima- og miljøgevinster og penger å spare på innovative anskaffelser

Anbud365: Klima- og miljøgevinster og penger å spare på innovative anskaffelserNasjonalt program for leverandørutvikling har presentert dokumentasjon som forteller om besparelser og klima- og miljøgevinster ved innovative anskaffelser. På bildet programmets leder, Per Harbø.

Skriv ut artikkelen

Betydelige offentlige midler er spart og klima- og miljøgevinster vunnet gjennom innovative anskaffelsesprosesser. Det er nå dokumentert gjennom analyser av flere av de prosessene hvor Nasjonalt program for leverandørutvikling har bistått i markedsdialogen. Dokumentasjonen finner du på programmets nettside.

Det er Klima- og miljødepartementet som har finansiert fire ulike analyser for å få frem klima- og miljøgevinstene når grønne anskaffelser settes på dagsorden.  De fire gevinstanalysene, som du finner på programmets nettside, viser følgende resultater:

Klimatak

Trosterud skoles ventilasjonssystem var nærmest ubrukelig da Undervisningsbygg gikk ut med en utfordring til markedet om å både bytte systemet, men samtidig muliggjøre full drift av skolen i vedlikeholdsperioden. Det ble utviklet en løsning av Caverion som gjorde at Undervisningsbygg slapp transaksjonskostnadene ved å busse elever til midlertidig bygg, ga stor forbedring i inneklima, samt en raskere ferdigstilling enn tidligere anskaffelser på området. Med på kjøpet fikk Undervisningsbygg en løsning som førte til betydelige klima- og miljøgevinster og offentlige besparelser på mellom kr 11-12 millioner for bare denne ene skolen.

Energiutnyttelse av biogass

Det interkommunale vann- og avløpsselskapet Hias på Hedmarken ønsket både et mer klimanøytralt renseanlegg og smartere utnyttelse av kloakken. Et utviklingsprosjekt i samarbeid med NærEnergi ga gode resultater – Hias har kuttet både i CO2-utslipp og selger slam omdannet til biogass til lokale kollektivtrafikkselskap, mens NærEnergi fikk utviklet en løsning flere liknende anlegg har tatt i bruk utover Hias.

Fossilfri byggeplass

Omsorgsbygg KF i Oslo kommune satte miljøet på dagsorden gjennom å etterspørre fossilfritt gjennom markedsdialog tidlig 2016. Her var det mange gode løsninger som kunne leveres relativt kjapt. Analysen viser betydelige kutt i både CO2– og NOx, og miljøgevinster som mindre støy og støv på og rundt byggeplass.

Barnehage i massivtre

Gran kommune satt miljøet på dagsorden og fokuserte på klimavennlige materialer ved bygging av Fagerlund barnehage. Analysen viser tydelige CO2-kutt og besparelser på byggetid og betydelig redusert byggestøy.

Bli den første til å kommentere på "Klima- og miljøgevinster og penger å spare på innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.