København: Leverandører skal få betalt etter 5-6, ikke 30 dager

Anbud365: København Leverandører skal få betalt etter 5-6, ikke 30 dagerNå sender vi et tydelig signal om at hvis du handler med kommunen, får du pengene dine veldig raskt, sier overborgermester ordfører og leder av Økonomikomiteen, Sophie Hæstorp Andersen

Skriv ut artikkelen

Københavns kommune har en tid midlertidig kuttet sin egen betalingsfrist for bedrifter, men nå vedtatt å gjøre ordningen permanent. Dermed får bedrifter på kontrakt med kommunen betaling av sine fakturaer innen i snitt fem til seks dager i stedet for 30 dager. På denne måten unngås et samlet likviditetstap på inntil 1 milliard danske kroner for bedriftene kommunen handler med, fremgår det av en melding fra den danske hovedstaden.

København kommune er blant landets største innkjøpere. I 2023 handlet kommunen med private selskaper for 16 milliarder kroner til alt fra bygging til innkjøp av mat til skoler og barnehager.

Sikre likviditet

I stedet for å motta betaling fra kommunen etter 30 dager etter mottak av faktura, fremrykkes nå betalingen til gjennomsnittlig fem til seks dager. Det har Økonomikomiteen ved Københavns Rådhus bestemt. Med dette vedtaket fortsetter derfor kommunen å sikre selskapenes likviditet.

– Uten København-selskapene ville ikke København vært den fantastiske byen den er i dag. Selskapene er med på å drive byens utvikling og er arbeidsplasser for mange københavnere. Kommunen må aldri bli en snublestein for deres arbeid. Nå sender vi et tydelig signal om at hvis du handler med kommunen, får du pengene dine veldig raskt, sier overborgermester ordfører og leder av Økonomikomiteen, Sophie Hæstorp Andersen.

Kriseordning blir permanent

En lignende ordning har vært på plass midlertidig siden desember 2022 fram til nå. Poenget er å gi en økonomisk hjelpende hånd til selskaper som er under press fra energi- og inflasjonskrisen. Akkurat som ordningen også ble innført midlertidig under corona.

København kommune har undersøkt hvordan den midlertidige ordningen ble mottatt av selskapene. Av 200 bedrifter svarte nesten halvparten i Bedriftsserviceundersøkelsen for 2024 at de i stor grad eller i stor grad mener at Københavns kommunes betaling av fakturaer har blitt bedre etter innføringen av straksbetaling.

En god dag for bedriftene

DI Byggeri Hovedstaden, som representerer flere av selskapene København kommune forholder seg til, ser positivt på initiativet:

– Det er fantastisk at Københavns kommune har lyttet til selskapene og fra nå av vil fortsette med umiddelbar betaling av fakturaer. I DI Byggeri Hovedstaden er det et stort ønske at selskapene får sin betaling så raskt som mulig når de er ferdige med en oppgave for kommunen, da dette har stor betydning for selskapenes likviditet. Og derfor vil jeg bekrefte at Københavns Kommune har gjort umiddelbar betaling av fakturaer permanent. Det er virkelig en god dag for bedriftene i København, sier Mads Raaschou, styreleder i DI Byggeri Hovedstaden til en av kommunens nettsider.

Bli den første til å kommentere på "København: Leverandører skal få betalt etter 5-6, ikke 30 dager"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.