Kommune-Norge: Det er pris som gjelder, miljø mindre viktig

Anbud365: Kommune-Norge Det er pris som gjelder, miljø mindre viktig- Det er svært skuffende å se at miljø blir mindre viktig i kommunenes anbudsprosesser, sier Hilde Widerøe Wibe, adm.dir. i Norske Trevarer, i en kommentar til resultatene av en undersøkelse foreningen har foretatt.

Skriv ut artikkelen

Over 150 ordførere og rådmenn er spurt og konklusjonen i denne spørreundersøkelsen er tindrende klar: Pris er stadig viktigst i kommunens anbudsprosesser, miljø er mindre viktig. Det er bransjeforeningen Norske Trevarer som står bak undersøkelsen. Et markant flertall, fremgår det av en pressemelding, mener imidlertid at det totale klimaavtrykket bør telle positivt på varer og tjenester man kjøper inn i anbudsprosesser.

Undersøkelsen er gjennomført av Norgesbarometeret på vegne av bransjeforeningen Norske Trevarer, som har nærmere 300 trevare-bedrifter som medlemmer. Undersøkelsen er tatt opp i tidsrommet mellom 12. og 23. oktober 2022, og kommunetoppene som har svart, kommer fra hele landet.

– Det er svært skuffende å se at miljø blir mindre viktig i kommunenes anbudsprosesser. Dette er stikk i strid med regjeringens intensjon om å bruke innkjøpsmakten som et verktøy i det grønne skiftet, sier Hilde Widerøe Wibe, adm.dir. i Norske Trevarer.

Medlemmene i Norske Trevarer har verksted og fabrikker over hele landet, men opplever ofte at norske kommuner velger utenlandske materialer og produkter ved nybygg eller vedlikehold.

Sentrale funn

Sentrale funn fra foreningens undersøkelse:

• Et overveldende flertall av respondentene er enige i at kommunen bør ha større mulighet til å foretrekke lokale leverandører i anbudsprosesser

• Et markant flertall mener at det totale klimaavtrykket bør telle positivt på varer og tjenester man kjøper inn i anbudsprosesser.

• Ordførere/kommunedirektører i Midt Norge mest positive til lokale leverandører i anbudsprosesser

• Kommunene har betydelig etterslep ved vedlikehold og oppgradering av kommunale bygg, og et økende antall karakteriserer etterslepene som store.

Bruk av tre

I undersøkelsen blir det også spurt om bruk av tre som materiale ved innredning og interiør av nye bygg. Her svarte bare en av fire at de stiller slike krav. – Mer bruk av tre i byggeprosesser er et enkelt grep for kommunene for å spare miljøet. Dessuten er ofte tre kortreist materiale som involverer lokalt næringsliv. Her bør det derfor en informasjons- og holdningskampanje til i kommunene for å øke bruken av trevarer i kommunale bygg og rehabiliteringsprosesser, sier Widerøe Wibe.

Offentlige anskaffelser er beregnet til å utgjøre nesten 15% av Norges totale klimagassutslipp, og det offentlige kjøper inn varer og tjenester for over 600 mrd hvert år. – Gjennom disse prosessene har vi en kjempemulighet til å vektlegge de lokale og bærekraftige leverandørene, og redusere det kommunale og nasjonale CO2-utslippet, slår Widerøe Wibe fast.

Bli den første til å kommentere på "Kommune-Norge: Det er pris som gjelder, miljø mindre viktig"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.