Kommunedirektørers begeistring for å velge lokalt i anbud har kjølnet

Anbud365: Kommunedirektørers begeistring for å velge lokalt i anbud har kjølnetLavt klimaavtrykk på produktet vektes særlig høyt i kommunene når bygninger skal oppgraderes eller vedlikeholdes. Verd å merke seg er det at i samtlige landsdeler er andelen som mener dette er viktig, er lavere i 2022 enn i 2021, ifølge en undersøkelse i regi av foreningen Norsk Trevarer – her ved daglig leder Hilde Widerøe Wibe (foto: Heidi Dokter).

Skriv ut artikkelen

Både i 2021 og 2022 er landets ordførere svært begeistret over å prioritere lokale leverandører i anbud, gitt ikke altfor store prisforskjeller. I 2021 var kommunedirektørene litt mindre begeistret, men i år har deres begeistring kjølnet i vesentlig grad. Dette fremgår av en fersk undersøkelse. Bruk av norske råvarer og produkter kommer langt ned på listen over hva som er viktig i alle landsdeler.

Undersøkelsen er gjennomført av NorgesBarometeret på vegne av bransjeforeningen Norske Trevarer, som har nærmere 300 trevare-bedrifter som medlemmer. Undersøkelsen er tatt opp i tidsrommet mellom 12. og 23. oktober 2022, og kommunetoppene som har svart, kommer fra hele landet. NorgesBarometeret er et meningsmålingsbyrå spesialisert på Kommune- Norge. Nærmere 160 ordførere og rådmenn/kommunedirektører har svart i Norsk Trevares undersøkelse.

Et av spørsmålene gjaldt om kommunen burde ha større mulighet til å foretrekke lokale leverandører i anbudsprosesser, dersom disse ikke skiller seg ut vesentlig på pris. Nærmere åtte av ti er enig i det, men kommunedirektører sier seg i mindre grad enig i denne påstanden enn ordførere. Og avstanden blir større – i 2021 skilte det sju prosentpoeng, i 2022 var denne økt til 20 prosentpoeng – hhv 83 og 63%.

Regionale forskjeller

Det er også regionale forskjeller – I Midt-Norge er man i størst grad enig i påstanden i spørsmålet, på Øst- og Sørlandet minst. Forskjellen er nesten 20 prosentpoeng, og den er økt kraftig fra 2021. På Øst- og Sørlandet sa åtte av ti seg enig i påstanden i 2021, i 2022 var andelen gått ned til 67%.

I undersøkelsen ble ordfører og kommunedirektører også spurt om hva som er viktig når bygninger skal oppgraderes eller vedlikeholdes. For samtlige landsdeler svarer over 50% at laveste anskaffelsespris er viktigst, rett nok fallende noen få prosentpoeng i Midt-Norge (fra 61 til 58%) og Nord- Norge (fra 69 til 54%) fra 2021 til 2022. Andelene for resten av landet øker fra 2021 til 2022.

Lav pris, lavt vedlikeholdsbehov

Sammenlikner man tallene for lav anskaffelsespris med den nest viktigste faktoren, lavt vedlikeholdsbehov, mener Midt-Norge at det er viktigere enn lav pris i 2022, like høyt som lav pris i 2021. Tallene for Vestlandet viser for øvrig at lavt vedlikeholdsbehov var viktigere enn lav anskaffelsespris i 2021. I Nord-Norge ble lav anskaffelsespris og lavt vedlikeholdsbehov vektet like høyt både i 2021 og 2022.

Bruk av norske råvarer og produkter kommer langt ned på listen over hva som er viktig i alle landsdeler. Spørsmålet var ikke med i undersøkelsen året før.

Klimaavtrykk

Heller ikke lavt klimaavtrykk på produktet vektes særlig høyt når bygninger skal oppgraderes eller vedlikeholdes. Verd å merke seg er det at i samtlige landsdeler er andelen som mener dette er viktig, er lavere i 2022 enn i 2021. Bortsett fra når det gjelder Vestlandet er imidlertid avstanden i prosentpoeng så liten at man like godt kan si at det er status quo. På Vestlandet faller prosentandelen som mener dette er et viktig kriterium, fra 27% i 2021 til 11% i 2022.

At produktet bidrar til å redusere kommunens klimaavtrykk er et vesentlig viktigere kriterium, fremgår det av undersøkelsen, og – bortsett fra i Midt-Norge stiger også andelen som mener det er viktig. I Vestlandet opp fra 20 til hele 44% fra 2021 til 2022. I Midt-Norge er andelen blitt mindre fra 2021 til 2022 – fra 43 til 36%.

Bli den første til å kommentere på "Kommunedirektørers begeistring for å velge lokalt i anbud har kjølnet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.