Kommunen kapret kontrakt, satte mangemillion-jobben bort uten konkurranse

Anbud365: Kommunen kapret kontrakt, satte mangemillion-jobben bort uten konkurranseKommunedirektør Kjersti Forbord Jensås i Røros får fullmakt til å tegne kontrakt med entreprenøren som skal bygge de politi-lokalene som kommunen vant en konkurranse om (foto: Tom-Gustavsen).

Skriv ut artikkelen

Røros kommune gikk seirende ut av en konkurranse om lokaler til Politiet. Jobben med å bygge lokalene fikk en entreprenør som nå er ferdig med et tilgrensende bygg. Et skjedde uten konkurranse. Det er, hevder kommunen i begrunnelsen for denne tildelingen, anledning til å utvide et prosjekt under forutsetning at det ikke har vært kjent, eller vært anledning til å gjennomføre anskaffelsen i den opprinnelige konkurransen. En konkurrent har bedt om en forklaring.

I saksdokumentene for kommunestyremøtet 2. juni heter det at Politiets fellestjenester i fjor lyste ut en forestående konkurranse på arealer til Røros nye lensmannskontor. Etter et uttrykt politisk ønske om å tilby politiet lokaler tilknyttet beredskap og responssenter, meldte Røros kommune sin interesse for å delta i konkurransen. Kommunen fikk oppdraget. Kommunen var i konkurranse med to andre tilbydere og fikk høyest skår i forhold til tildelingskriteriene. Investering for å bygge arealer til politiet er 35,5 mill inklusive mva og usikkerhetsavsetning.

Politilokalene er tenkt som et byggetrinn 2 – et tilbygg – til et bygg som er planlagt å samle alle blålysetatene. Lokaler til sivilforsvar, brann og vaktmestertjenester er med i byggetrinn 1, som det er tegnet kontrakt med entreprenør for utførelse. Dette bygget er nettopp gjort ferdig. Kommunedirektøren skal, ifølge saksdokumentene, gis fullmakt til å inngå ny entrepriseavtale med samme entreprenør.

Konkurranse ikke nødvendig

– I henhold til lov og forskrifter om offentlige anskaffelser er det anledning til å utvide et prosjekt under forutsetning at det ikke har vært kjent, eller vært anledning til å gjennomføre anskaffelsen i den opprinnelige konkurransen. Her kommer unntaksbestemmelsen i forskriften til anvendelse, da det er kommet et endret behov underveis i prosjektet. Med bakgrunn i dette er det ikke nødvendig å gjennomføre en ny konkurranse, skriver kommunedirektøren til kommunestyret.

Men så er det kommet en henvendelse i sakens anledning fra et Ålesund-firma, som mener kommunen utfører en ulovlig direkteanskaffelse med tilbygget, ifølge Arbeidets Rett. Firmaet ber om hjemmel med tilhørende begrunnelse for hvorfor kommunen mener de slipper å konkurranseutsette tilbygget.

Umulig med konkurranse

I svaret til Ålesund-firmaet heter det bl.a. at utvidelsen av bygget til å huse politiets lokaler er et nytt oppstått behov som kom etter mens beredskaps- og responssenteret ennå. All den tid, heter det i brevet, det er et økt behov for lokaler i beredskaps- og responssenteret, vil det være en vesentlig fordyrende prosess å konkurranseutsette tilbygget i et bygg som er under oppføring. Det er også tilstrekkelig mange avhengigheter mellom bygget under oppføring og politiets lokaler til at det vil være praktisk umulig å gjennomføre konkurranse på de tilkomne lokalene.

To parallelle byggeprosesser i ett og samme bygg er ikke en holdbar situasjon, men vil gi merkostnader og avhengigheter i framdrift. Uklare ansvarsforhold pekes det på i brevet i tillegg til at andre leverandører ikke vil kunne levere bygget til det prisnivået som kommunen har fått.

Bli den første til å kommentere på "Kommunen kapret kontrakt, satte mangemillion-jobben bort uten konkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.