Konkurranse om avfallshåndtering kan gi ressurs– og miljøgevinster

Anbud365: Konkurranse om avfallshåndtering kan gi ressurs– og miljøgevinsterNorsk Industri, her ved adm. dir. Stein Lier-Hansen, har lansert et veikart for avfalls- og gjenvinningsbransjen..

Skriv ut artikkelen

Norske kommuner kan bidra til økt ressurseffektivitet dersom de konkurranseutsetter håndtering av husholdningsavfall og samtidig stiller miljøkrav til avfallshåndteringen. Dette fremgår av et «veikart» for avfalls– og gjenvinningsbransjen. Grønne offentlige innkjøp kan dessuten påvirke bransjen i industriell retning, heter det.

Det er NHOs største landsforening, Norsk Industri, som står bak veikartet. Det beskriver utviklingsmuligheter og ambisjoner for avfalls- og gjenvinningsbransjen. I tillegg peker veikartet på hvilke rammebetingelser og virkemidler som må være til stede få til høyere investeringstakt i industrielle avfalls- og gjenvinningsanlegg. Tilknyttet infrastruktur for gjenvinning har også funnet sin plass i dokumentet.

Blant de konkrete virkemidlene det tas til orde for i veikartet, finner vi vektlegging av miljøkriterier ved offentlige anskaffelser. Norsk Industri minner om at det samlede innkjøpet av varer og tjenester for offentlig sektor utgjør i underkant av 500 milliarder kroner i året. Krav fra offentlige innkjøpere er med andre ord et sentralt virkemiddel for å påvirke sentrale samfunnsinteresser i ønsket retning, for eksempel å fremme innovasjon, seriøsitet og for å nå miljøpolitiske målsetninger. Dette gjelder også innen avfall og gjenvinning.

Økt ressurseffektivitet

– Ved å stille miljøkrav ved håndtering av husholdningsavfall og lyse ut anskaffelsen på offentlig anbud vil norske kommuner bidra til økt ressurseffektivitet, heter det i veikartet. Stortinget har bedt regjeringen innføre krav om minimum 30 % miljøvekting ved alle offentlig anbud der det er relevant. Norsk Industri er positive til dette, og fremholder:

– Større vektlegging av miljø- og ressurseffektivitet ved offentlige innkjøp kan blant annet bidra til å fremme bruken av lavutslippskjøretøy ved innsamling av avfall, bedre ressursutnyttelsen og materialgjenvinningen av innsamlet avfall og styrke etterspørselen etter produkter med innhold av resirkulert råstoff. Samlet vil dette styrke grunnlaget for å kunne investere i industrielle gjenvinningsanlegg for økt materialgjenvinning av avfall.

I industriell retning

Grønne offentlige innkjøp kan påvirke avfalls– og gjenvinningsbransjen i industriell retning, konkluderer Norsk Industri i veikartet. Større vektlegging av miljø- og ressurseffektivitet ved offentlige innkjøp vil kunne gi grunnlag for investeringer i avanserte anlegg for materialgjenvinning av avfall.

Bli den første til å kommentere på "Konkurranse om avfallshåndtering kan gi ressurs– og miljøgevinster"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.