Konkurranseutsetting i kommuner like utbredt uansett partifarge

Anbud365: Konkurranseutsetting i kommuner like utbredt uansett partifargeDansk Byggeri, her ved sin adm.dir. Lars Storr-Hansen, har latt gjennomføre en undersøkelse av konkurranseutsetting og partifarge (foto: Ricky John Molloy).

Skriv ut artikkelen

På det tekniske området konkurranseutsetter «røde» kommuner omtrent like stor andel av de aktuelle kommunale oppgavene som kommunene med «blå» ordførere. Det viser en undersøkelse i regi av Dansk Byggeri. Konklusjonen er at det er annet enn partifargen som avgjør hvor mye den enkelte kommunen konkurranseutsetter. Med andre ord er det på dette området en myte at konkurranseutsetting er borgerlig politikk.

Analysen som Dansk Byggeri har foretatt, har som utgangspunkt en sammenlikning mellom ordførere av ulik partifarge og deres kommuners andel konkurranseutsetting. Socialdemokratiet er den røde blokk, mens Venstre og Konservative er den blå. I tillegg er det også andre partier som har ordførere, men det dreier seg bare om to, så de er holdt utenfor.

Graden av konkurranseutsetting er funnet ved å se på en indikator som er definert av Økonomi– og Indenrigsministeriet – PLI–indikatoren (Privat Leverandør Indikator). Den viser hvor stor andel av de kommunale oppgaver som kan konkurranseutsettes som rent faktisk er konkurranseutsatt.

Tekniske områder

Dansk Byggeri har latt sin undersøkelse alene favne om de tekniske områdene i kommuneforvaltningen. Stell av kikregårder, offentlige veier og snømåking er noen av de områdene som danske kommuner kan velge mellom å gi til private firmaer eller løse selv.

Det viser seg at ordførere i så vel blå som røde kommuner har konkurranseutsatt omtrent like mye i perioden 2008 – 2015. I 2008 ble det konkurranseutsatt 35,5 % i røde kommuner og 36,4% i blå kommuner. I 2015 var tallene henholdsvis 41.1% i røde og 44,5% i blå.

Mer og mer konkurranseutsetting

I tidsperioden som undersøkelsen omfatter, er det altså generelt skjedd en økning i konkurranseutsettingen i både blå og røde kommuner. Utviklingen viser imidlertid at det ikke er noen tydelig forskjell mellom blokkene. I 2015 var forskjellene størst, og da konkurranseutsatte de blå kommunene bare 3,2% mer enn de røde. Ellers følges de to blokkenes omfang av konkurranseutsetting nesten identisk.

Tallene i undersøkelsen er brutt ned på de enkelte kommunene. Det viser seg at den kommunen som konkurranseutsetter mest, Holstebro, er en rød kommune. Her konkurranseutsettes 90% av de oppgavene det er mulig å konkurranseutsette. Kommunen er omgitt av blå kommuner, som kan oppvise en konkurranseutsettingsgard på mellom 30 og 57%.

Politisk vilje, kultur mm.

– Det handler om politisk vilje, men også en kommunal kultur, som ikke nødvendigvis har noe å gjøre med partifargen, kommenterer Dansk Byggeri.

Også regionale forskjeller registreres i undersøkelsen. Kommunene i hovedstadsområdet konkurranseutsetter svært lite uaktet partifarge. Eksempelvis er det for København kommunes del tale om 29% og for en annen av kommunene i samme område bare 8%. I likhet med Københavns kommune regnes Århus kommune som en rød kommune, men her er andelen konkurranseutsetting helt oppe i 46%. Det samsvarer med hva som er situasjonen i den delen av Danmark kommunen ligger, nemlig region Midtjylland, der konkurranseutsetting av oppgaver til private foregår for en stor del.

Bli den første til å kommentere på "Konkurranseutsetting i kommuner like utbredt uansett partifarge"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.