Kontrakten kom hverken ut av anbudssystemet eller fra oppdragsgiver

Anbud365: Kontrakten kom hverken ut av anbudssystemet eller fra oppdragsgiverTroms og Finnmark fylkeskommune har over tid hatt gående en kontraktfloke med en entreprenør med bygging av en brakkerigg i sentrum. På bildet ledere for de to enhetene i fylkeskommunen: fylkesdirektør Camilla Bjørn for Troms og fylkesdirektør Øystein Ruud Finnmark.

Skriv ut artikkelen

Dette er historien om kontrakten som aldri kom på bordet, selv om brevet om tildeling av kontrakt var konkurranse-vinneren i hende. Det kom aldri noen kontrakt ut av anbudssystemet, og fylkeskommunen kunne heller ikke hjelpe frem en kontrakt. Ikke rart, for konkurransen var etter hvert blitt avlyst – etter mye fylkeskommunal grubling over prosjektet. Det fikk entreprenøren vite i et av møtene som ble holdt for å få en signert papirkontrakt på bordet. Entreprenøren krevet da en halv mill i for sine utlegg, men fikk bare halvparten. Nå venter rettssalen.

Det er bladet iFinnmark som har omtalt denne saken.

Troms og Finnmark fylkeskommune utlyste i november en konkurranse for oppføring av en brakkerigg. Den skulle fylkeskommunen leie i fire år til brøytesjåfører i forbindelse med vinterdrift og personell til sommervedlikehold på veiene.

Fire entreprenørselskaper deltok i konkurransen, og entreprenørfirma Ivar Nikoma AS vant anbudet – det mener firmaet å ha fått tildelingsbrev på. Men de ville også ha en kontrakt, på papir, slik at de bl.a. hadde noe å vise frem i banken. Det ble mast om kontraktsforhandlinger, som kom. Entreprenøren varslet der om kraftig prisstigning på materialer og ville ha rask avklaring.

Kontrakt kom ikke (I)

Men noen kontrakt kom ikke. Problemet var at entreprenøren ikke fikk opp kontrakten i anbudssystemet som ble benyttet. Der kom det bare opp en rute med «signer», slår entreprenøren fast.

Entreprenøren mente at de i møte med fylkeskommunen hadde hørt «bare kjør på» og satte i gang. De søkte om tillatelse til å sette opp en brakkerigg, og fikk nødvendige dispensasjoner fra Arbeidstilsynet – som ble videresendt til fylkeskommunen, uten at entreprenøren hørte noe mer derfra.

Kontrakt kom ikke (II)

Fortsatt ingen kontrakt. Nytt møte for å få orden på dette, og entreprenøren forsøkte igjen å få ut en kontrakt ut av anbudssystemet – uten hell. Fylkeskommunen sjekket i møtet om det var en kontrakt i papir, men nei, det ble ikke funnet.

På samme møte fikk entreprenøren vite at fylkeskommunen ville terminere kontrakten, det hele må bare avlyses, det er blitt et for stort prosjekt, noe helt annet enn påtenkt.  Men, ifølge entreprenøren, ble det lovet at de ikke å skulle tape på dette. Kostnader på utført arbeid og innkjøpt materiell ble beregnet og faktura NOK 500 000 sendt fylkeskommunen, som mente dette var for mye og honorerte halvparten. Da skaffer entreprenøren seg advokat. Ny faktura på NOK 500 000, men, nei, fylkeskommunen avslår å betale.  De allerede sendte NOK 250 000 er å betrakte som endelig oppgjør, heter det.

Rettssak neste?

Hva sier fylkeskommunen?

iFinnmark har søkt å få fylkeskommunens versjon, men der ønsket man ikke å kommentere saken. Av et prosessvar fra fylkeskommunen kan man lese at kontrakten ble ikke terminert, men konkurransen ble avlyst. Og: Fylkeskommunen mener de hadde saklig grunn til å avlyse, og noe krav på erstatning hadde entreprenøren ikke. Alle krav fra entreprenøren avvises, heter det, og han blir bedt om å dokumentere at han har hatt såkalt negativ kontraktsinteresser, for de 250.000 kronene han har fått utbetalt.

At det tok tid før konkurransen ble avlyst, skyldes at det varte en stund før fylkeskommunen ble klar over at det ikke var mulig å gjennomføre anskaffelsen gjennom oppgraderingen av tekniske løsninger, heter det. Entreprenøren foreslo alternative løsninger, men ingen av disse viste seg å være gjennomførbare innenfor rammen av den opprinnelige konkurransen, ifølge fylkeskommunen.

Vesentlig endring

Økte priser på materialer førte til at det ville bli beregnet en økning i månedlig leie av brakkeriggen. Ettersom kontrakten ikke ble signert før vedståelsesfristen utløp, var entreprenøren ikke lenger bundet av det tidligere tilbudet sitt, fremgår det av prosessvaret. Prisøkningen som oppsto etter vedståelsesfristens utløp, fører dessuten til en vesentlig endring i det opprinnelige tilbudet

Bli den første til å kommentere på "Kontrakten kom hverken ut av anbudssystemet eller fra oppdragsgiver"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.