Mangel på utslippsfrie maskiner kan true ambisiøse utslippsmål

Anbud365: Mangel på utslippsfrie maskiner kan true ambisiøse utslippsmålOslo kommune vil ha utslippsfri anleggsdrift fra 2025. – Utslippsfrie anleggsplasser er helt urealistiske å gjennomføre i større skala - på kort og mellomlang sikt, mener Julie Brodtkorb adm. dir i MEF (Maskinentreprenørenes Forbund) (foto: MEF Jorn Søderholm).

Skriv ut artikkelen

Oslo kommunes ambisiøse mål med utslippsfri anleggsdrift i 2025 har flere utfordringer, men særlig at det er et veldig begrenset marked for utslippsfrie maskiner. Tallene Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) sitter på, viser at under 1 % av «vanlige» gravemaskiner levert i Norge i fjor var elektriske. Det er et stort problem at ingen av de store, internasjonale leverandørene tilbyr materiell i elektrisk drift i serieproduksjon. – Det er ikke tilstrekkelig at Norge kun bruker sin spinkle innkjøpsmakt for å få produsentene til å produsere elektriske maskiner, heter det fra MEF-hold.

Oslo kommune som kjøper varer og tjenester for rundt 30 milliarder hvert år, ønsker at kravene de stiller, skal gjøre det lettere for bransjen å gradvis omstille seg til nullutslippsbyen Oslo anno 2030. Et krav er utslippsfri anleggsdrift fra 2025.

For å nå målene er kommunen også avhengig av teknologiutvikling og innovasjon i byggebransjen. Til Samferdsel og Infrastruktur sier Guro Bøe Wensaas, som er fagansvarlig for bærekraftige bygg og anlegg, i utviklings- og kompetanseetaten i kommunen, at de leverandørene som tar risikoen med å være innovative, og kan gjennomføre prosjektet med høyest andel utslippsfrie maskiner og kjøretøy, får derfor en fordel i konkurransen. I alle bygg- og anleggsanskaffelser på over 5 mill vektes miljø minst 20%.

Gradvis strengere minimumskrav

Wensaas bekrefter i intervjuet at det i dag er et veldig begrenset marked for utslippsfrie maskiner. Denne typen maskiner er i tillegg dyre, og det er lang leveringstid på dem. Det gjør at det er utfordrende for entreprenørene å oppgi eksakt hvilke maskiner som kan benyttes. Men Oslo kommune sier de skal følge med på markedsutviklingen, og tilpasse kriteriene. Ettersom de ser at ulike maskinkategorier blir mer markedsmodne, vil det gradvis bli strengere minimumskrav.

For å nå sine mål er kommunen avhengig av at utslippsfrie maskiner serieproduseres. Det må skapes et større marked, og kommunen samarbeider i både nasjonale og internasjonale bynettverk. Flere kommuner i Norge og byer i Europa etterspør utslippsfrie maskiner til byggeprosjekter.

Store utfordringer for bransjen

I en kommentar til Samferdsel og Infrastruktur slår Julie Brodtkorb adm. dir i MEF fast at utslippsfrie byggeplasser vil gi store utfordringer for bransjen. – Utslippsfrie anleggsplasser er helt urealistiske å gjennomføre i større skala – på kort og mellomlang sikt. Det er ikke tungt materiell på elektrisk drift tilgjengelig i det volumet som er nødvendig, sier hun. Tallene MEF sitter på viser at under 1 % av «vanlige» gravemaskiner levert i Norge i fjor var elektriske. Det er et stort problem at ingen av de store, internasjonale leverandørene tilbyr materiell i elektrisk drift i serieproduksjon. – Det er ikke tilstrekkelig at Norge kun bruker sin spinkle innkjøpsmakt for å få produsentene til å produsere elektriske maskiner, sier Brodtkorb.

De elektriske anleggsmaskinene som finnes i Norge i dag, er bygget som konvensjonelle maskiner, og bygget om innenlands. – Da blir kostnaden rundt tre ganger høyere enn ved innkjøp av konvensjonelle maskiner. Skal det være realistisk med en omlegging av driften av anlegg, må det være maskiner tilgjengelig for å gjøre jobben konstaterer Brodtkorb.

Bli den første til å kommentere på "Mangel på utslippsfrie maskiner kan true ambisiøse utslippsmål"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.